ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2010  > leden  > Obálka

…Aby věda nezůstala skrytá

Skrytá poselství vědy
Všechna fota: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Úspěšné aktivity Akademie věd v oblasti popularizace vědy završilo v prosinci 2009 vydání knihy Skrytá poselství vědy. ­Kniha se poprvé ­představila ­veřejnosti při příležitosti Akademického sněmu 15. prosince 2009 a jejím kmotrem se stal předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš.


Kniha se poprvé ­představila ­veřejnosti při příležitosti Akademického sněmu a jejím kmotrem se stal předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš.

Právě načasování k zasedání AS nebylo náhodné – vždyť řada osobností zahrnutých v křtěné publikaci byla přítomna v sále. Kniha obsahuje rozhovory s významnými českými badateli, které vedla redaktorka Sylva Daníčková (na snímku nahoře vlevo) a byly otištěny v průběhu deseti let v Akademickém bulletinu. Autorka se během svých dotazů nechala provázet světem špičkové vědy, aby pak všechno odborné moudro převyprávěla svým osobitým poetickým stylem, čtivým nejen pro badatelskou obec, jíž byly rozhovory prvoplánově určeny, ale přijatelným i pro méně informované čtenáře. Právě hledání zajímavého způsobu, jak lidem sdělit, že věda je sice tajemná, ale zároveň hravá, že ovlivňuje i zaznamenává dějiny a jako znamení doby je realitou našeho každodenního života, je jedním z nejtěžších úkolů dnes tak frekventovaného tématu popularizace vědy.

sněm AV ČR

V předvánočním chvatu využili mnozí členové i hosté Akademického sněmu možnost zakoupit si knížku na oblíbeném stánku Nakladatelství Academia a rovnou si nechali vepsat od Sylvy Daníčkové, letošní laureátky čestné medaile Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy, autogram. Těší nás ohlasy, které ­napovídají, že se Skrytá poselství vědy setkávají s nebývalým úspěchem v odborné i laické sféře.

HaM