ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2010  > leden  > Obálka

Nové knihy

HRAVĚ I DRAVĚ
Kritikova abeceda

„Tato kniha je výběrem z kritik české prózy, které jsem pod různými jmény na­psal do sklonku roku 2008, protože mě to baví… Snad to, co se do této kni­hy vešlo, bude bavit i čtenáře.“ píše v úvo­du autor knihy Pavel Janoušek. Své kri­tiky uveřejňoval pod rozmanitými krycími jmény a identitami, oblíbený je například svérázný slovácký mudrlant Alois Burda a další členové jeho rodiny.
Janoušek, P., Literární řada, Acade­mia, Praha 2009. Vydání 1.
HRAVĚ I DRAVĚ

HISTORIE A SOUČASNOST ENTOMOLOGIE V ČESKU
Publikace přináší stručný popis vývo-je entomologie (nauky o hmyzu) na úze-mí Česka od druhé poloviny 19. století do současnosti (do roku 2005). V úvodní čás­ti jsou zmíněny důvody a okolnosti její přípravy a vzniku. V hlavní části publikace je popsána historie jednotli­vých oborů, organizací a pracovišť za­bý­vajících se základním i užitým ento­mologickým výzkumem, pedagogickou činností a praxí (muzea, univerzity, vý­zkumné ústavy, aplikovaná pracoviště a další).
Skuhravý, V., ČZT, s. r. o., Praha 2008. Vydání 1.
HISTORIE A SOUČASNOST ENTOMOLOGIE V ČESKU

O SMYSLU VĚDY (ESEJ)
Monografický text exaktním způsobem soustřeďuje argumenty pro osvětlení výz­namu vědy pro současnou společ­nost. Ve stručnosti shrnuje vývoj vědec­ké činnosti včetně historie institucionali­zace vědy a popisuje situaci, ve které se nachází věda v současné době. Jako východisko ze současné krize hodnot a motivací navrhuje posun ke stálému syntetičtějšímu způsobu vedení duševní práce a úctu člověka k člověku.
Petáková, Z., Česká geologická služba, Praha 2009. Vydání 1.
O SMYSLU VĚDY (ESEJ)

PSYCHOLOGIE KATASTROFICKÉ UDÁLOSTI
Jádrem publikace je původní výzkum, který se uskutečnil v letech po katastro­fálních povodních r. 2002. Výzkum koor­di­novali pracovníci Psychologického ústa­vu AV ČR v součinnosti s klinickými psychology a pomáhajícími pracovníky z Charity ČR. Zaměřuje se na prožívání mimo­řád­né zátěže a traumatizujících událostí, zku­šenosti postižených osob i osob pomáha­jících z řad humanitárních pra­cov­níků.
Kohoutek, T., Čermák, I., Academia, Praha 2009. Vydání 1.
PSYCHOLOGIE KATASTROFICKÉ UDÁLOSTI

KONFUCIUS V ZRCADLE SEBRANÝCH VÝROKŮ
Učení starověkého čínského myslitele Konfucia, zaznamenané ve výrocích v knize Lun Yu, tvoří páteř knihy české­ho sinologa Jaromíra Vochaly. Kniha ob­sahuje převážně záznamy výroků a roz­hovorů Mistra Konga a jeho učedníků, pravděpodobně zčásti pořízené Mistro­vými žáky ještě za jeho života, většinou však zřejmě dodatečně rekonstruované a různě doplňované až po jeho smrti.
Vochala, J., edice Orient, Academia, Praha 2009. Vydání 1.
KONFUCIUS V ZRCADLE SEBRANÝCH VÝROKŮ

TEMPLÁŘI, KŘIŽÁCI A KACÍŘI VE STARÝCH FRANCOUZSKÝCH KRONIKÁCH
Půlstoletí starý překlad starofrancouz­ských textů českého romanisty a literár­ního historika Václava Černého vyšel již v roce 1962 pod názvem Staré fran­couzské kroniky. Nové vydání význam­ně obohacuje předmluva-esej součas­né­ho medievisty Martina Nejedlého, který se zamýšlí nad koncepcí knihy i osob­ností autora.
Černý, V., edice Europa, Academia, Praha 2009. Vydání 1.
TEMPLÁŘI, KŘIŽÁCI A KACÍŘI VE STARÝCH FRANCOUZSKÝCH KRONIKÁCH