ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Ceny Nakladatelství Academia

V šestém ročníku Cen Nakladatelství Academia byly 20. března 2014 vyhlášeny vítězné tituly. Osmičlenná porota pod vedením prof. Ivo Krause z Českého vysokého učení technického v Praze vybírala ze 42 publikací – vedle pořadatelského nakladatelství Akademie věd ČR měly svá želízka v ohni dále Filosofický a Entomologický ústav AV ČR. Knihou roku se staly Hmyzí rodiny a státy Jana Žďárka, jež představují doplněné a rozšířené vydání populární knihy o společenském hmyzu PROČ vosy, včely, čmeláci, mravenci a termiti… aneb HMYZÍ STÁTY (1997).

academia_2013_01.jpg academia_2013_16.jpg academia_2013_16.jpg academia_2013_16.jpg                             
 
  Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
 
Autor poutavou a přístupnou formou vysvětluje záhady a mýty obestírající rodinné a společenské chování hmyzu a pavouků. Pohledem současné vědy odpovídá na otázky, jak a proč se již před miliony let vyvinuli tvorové organizovaní do společností, jejichž složitost si nezadá s uspořádáním společnosti lidské. Publikace z pera entomologa, vysokoškolského pedagoga a popularizátora vědy zvítězila i v kategorii původní vědecká nebo populárně-naučná práce. „Téma knihy jsem se snažil vysvětlit způsobem, aby bylo co nejlépe přístupné čtenářům – řekl bych až rozvolněným jazykem. Publikace však na vědecké serióznosti nabývá jednak fotografiemi, z nichž některé se objevily například v National Geographic, jednak citacemi odborné literatury, jichž je dohromady 1632,“ uvedl při ceremoniálu Jan Žďárek.
Cenu za překlad vědecké nebo populárně-naučné práce obdržel Zdeněk Žáček za překlad knihy Johna G. Nichollse Od neuronu k mozku . V kategorii slovník nebo encyklopedická publikace uspěla Kronika zoologického poznávání Zbyňka Ročka. Cenu za výtvarné zpracování publikace obdržel Jan Franta za knihu Antarktida . Cenu poroty převzal Jiří Padevět za publikaci Průvodce protektorátní Prahou , která se zároveň stala nejprodávanější knihou roku 2013.
Z ocenění se těší i vítězové druhého ročníku Studentské soutěže Nakladatelství Academia, a to v kategoriích vědy o živé přírodě a chemické vědy (Jan Toman – Role ekologických faktorů při udržování sexuality), vědy o neživé přírodě (Josef Chrást – Vlivy a recepce starších i soudobých kartografických děl v dílech kartografů 16.–18. století.) a humanitní a společenské vědy (Blanka Jedličková – Ženy na rozcestí ). Vítězové 1. ročníku převzali jako ocenění vytištěné tituly z Nakladatelství Academia.
lsd

 

20. 3. 2014