ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Závěry II. kulatého stolu o budoucnosti české vědy

Podle předchozí dohody z kulatého stolu z 31. srpna 2009 připravila Akademie věd ČR na 8. října 2009 druhé jednání kulatého stolu o budoucnosti české vědy, jehož tématem byla Struktura systému výzkumu, vývoje a inovací v České republice a problematika jejího zakotvení.

Jako základní východisko pro očekávanou diskusi Akademie věd připravila stručný analyticko-statistický materiál shrnující současnou strukturu systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR (PPT prezentace materiálu je k dispozici zde ). Samotné jednání však zásadně ovlivnila nepřítomnost premiéra Ing. Jana Fischera, CSc., pod jehož záštitou se setkání mělo konat.
 
Důvody své neúčasti sdělil premiér předsedovi AV ČR v dopise zveřejněném na stránkách www.vlada.cz. Odpověď předsedy AV ČR je k dispozici na webových stránkách Akademie věd.
 
Akademie věd oceňuje, že i přes nepřítomnost pana premiéra se II. kulatý stůl o budoucnosti české vědy uskutečnil za účasti významných představitelů vysokých škol, průmyslu, Akademie věd i Rady pro výzkum, experimentální vývoj a inovace.
 
Účastníci se na závěr jednání shodli na následujícím:
 
  • je žádoucí, aby jednání u kulatých stolů pokračovala,
  • tématem těchto kulatých stolů by měla zůstat problematika budoucího uspořádání systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR,
  • analytické podklady pro jednání kulatých stolů zpracuje Technologické centrum AV ČR, které také v nejbližší době uspořádá k tomuto tématu odbornou diskusi za účasti zástupců relevantních institucí.
 
Akademie věd zdůrazňuje, že je připravena se dále účastnit diskusí o budoucnosti české vědy organizovaných pod záštitou pana premiéra Ing. Jana Fischera, CSc.,  v souladu se závěry jednání I. kulatého stolu v Lichtenštejnském paláci dne 31. srpna 2009. Dle těchto závěrů má další kulatý stůl v pořadí uspořádat Česká konference rektorů a kulatý stůl po něm následující by měl být organizován Svazem průmyslu a dopravy.

Akademie věd je přesvědčena, že pokračování otevřené diskuse všech zúčastněných je zásadním prvkem v hledání širokého konsensu nad aktuálními problémy vědy a výzkumu, který je nutným základem úspěchu reformy výzkumu, vývoje a inovací v České republice.
 

12. 10. 2009