ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > září  > Obálka

Co vědec, to muzikant aneb Průhonice zněly!

03_1.jpg
Všechna fota: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

Za laskavé podpory příjemně teplého počasí – po věru chladné, o to ale úspěšnější loňské premiéře – se o první zářijové sobotě sjeli do Průhonic hudbymilovní vědci z různých vědních oblastí Akademie věd ČR a neméně pestrých hudebních žánrů, aby se předvedli na festivalu A-Fest in Park.

03_2.jpg

03_2.jpg

03_2.jpg

03_2.jpg


Přestože zaměstnanci akademických ústavů muzicírují hojně a hudební tělesa veřejně koncertují, teprve průhonickým A-Festem získali muzikanti i jejich kolegové, přátelé, rodiny či náhodní kolemjdoucí příležitost, aby si ověřili jejich talent na vlastní uši. Rozmístění koncertních scén vycházelo z akustických a prostorových nároků kapel. Na Malém nádvoří vystoupili Lodníci (ÚPT), FABs.r.o. a Back Side Big Band (ÚI), Deepers a Hazuka (BÚ), Kupodivu (ÚPT), Filtr (ÚOCHB), Anette &Ondre (TC), Osmikráska (BÚ + ÚMG), Mošny a Black Uganda Choir (obě BFÚ) a Çava (ÚFCH JH). Podalpinská louka přilákala fandy tvrdší muziky na kapely Jane on TV (BÚ), IAN nebo ISI Band (obě ÚPT), Dye-Jazzed-Eve (BC), Setoplete (FGÚ), Chattopaddaya (ÚOCHB), Sdružení rodičů a přátel RoPy (ÚI), Mangabej (FZÚ), Bixley (PSÚ) nebo Misfolded (ÚMG). V zámeckém Rytířském sále se představili Muzikanti z okolí Ondřejova a Říčan a Říčanský komorní orchestr (oba soubory ASÚ), vokální sbor DNA – Dej Nám Akord (BFÚ), Komorní orchestr Akademie (ÚFE), Tango Jazz Band (FZÚ), a také zahraniční překvapení hudebního festivalu – Marina Fuentes – spolupracovnice BÚ v evropském projektu, doktorandka z Technické univerzity v Cartageně ve Španělsku. Při své první návštěvě České republiky doslova zazářila hrou na kytaru, výrazným hlasem i temperamentem.

03_6.jpg


Co vědec, to muzikant – mohlo se 3. září 2016 volně parafrázovat při procházce Průhonickým parkem, který nabídl i nové výhledy – ze stráně pod zámkem totiž zmizely přerostlé dřeviny, jež nahradí níže rostoucí jalovce a také růže. Těmi se příznivci nové hudební tradice pokochají v roce příštím, a třeba se A-Fest rozšíří i o taneční parket.

MARINA HUŽVÁROVÁ