ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > září  > Obálka

Setkání Angely Merkelové s vědci

01_1.jpg 
Foto: Jura Ryszawy, Archiv ČVUT

Německá kancléřka Angela Merkelová zavítala během své jednodenní návštěvy 25. srpna 2016 také na České vysoké učení technické, kde se setkala s někdejšími kolegy z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB). V dejvickém vysokoškolském areálu ji uvítali mj. čestný předseda Akademie věd ČR prof. Rudolf Zahradník a bývalý ředitel ÚOCHB dr. Zdeněk Havlas, pod jehož vedením kancléřka dokončovala doktorské studium. Oba významní badatelé jí ukázali rukopisy společných vědeckých publikací, na nichž s A. Merkelovou spolupracovali během jejího pobytu v Československu na začátku osmdesátých let minulého století.

Podepsané rukopisy prací budou uloženy v archivu ÚOCHB. Nejmocnější politička světa udržuje se svými českými kolegy dlouhodobé kontakty – například v roce 2013 se zúčastnila mimořádného sympozia k poctě profesorů Rudolfa Zahradníka a současného prezidenta Humboldtovy nadace Helmuta Schwarze, které uspořádala Berlínsko-brandenburská Akademie věd s Akademií věd ČR.

Právě vědecká spolupráce představovala jeden z hlavních cílů cesty A. Merkelové, když zavítala do Českého institutu informatiky, kybernetiky a robotiky ČVUT (CIIRC), které vyvíjí autonomní roboty, a zúčastnila se diskuse o národní iniciativě Průmysl 4.0. Při příležitosti návštěvy významných hostů včetně předsedy české vlády Bohuslava Sobotky či místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka byla podepsána dohoda o spolupráci mezi Německým institutem pro umělou inteligenci (prof. Wolfgang Wahlster) a Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky (prof. Vladimír Mařík).
lsd