ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > únor  > Úvodník

Akademie připomíná Karla IV.

03_1.jpgAkademie věd společně se Senátem Parlamentu ČR prostřednictvím výstavy Dílo Karla IV. v běhu staletí připomínají sedm století od narození našeho významného státníka, politika a diplomata. Expozici, která je v Mytologické chodbě Valdštejnského paláce k vidění až do června t. r., připravil tým Historického ústavu AV ČR pod vedením dr. Evy Doležalové. Představuje několik oblastí Karlova působení ve 14. století i přetrvávající stopy jeho činů v současné evropské společnosti a zdůrazňuje také duchovní odkaz českého krále a římského císaře.
V polovině února začíná zcela nový cyklus Slavnostní přednášky Akademie věd ČR – špičkový výzkum ve veřejném zájmu, ve kterém se budou k aktuálním tématům a problémům společnosti vyjadřovat významné osobnosti české i světové vědy. Zahajovací pojednání Ve znamení císaře Karla IV. a mistra Jana Husa. Panorama českých dějin pozdního středověku přednese na Žofíně přední český medievista prof. František Šmahel.
Sedmisté Karlovo výročí bude pracovišti Akademie věd pochopitelně připomínáno také formou vědeckých konferencí v rámci Strategie AV21 nebo řadou výstav. Můžeme se těšit například na expozici 7 věží. Karel IV. ve výzkumných projektech Akademie věd (1316–2016), která bude otevřena v dubnu v Galerii Věda a umění na Národní třídě.
Mezi nejvýznamnějšími projekty oslav nelze opomenout mezinárodní počin Národní galerie v Praze Císař Karel IV. 1316–2016 s ojedinělým výběrem památek kultury a umění doby Karla IV. Národní technické muzeum zaměřuje svou výstavu Vita Caroli na stavitelství gotické doby. Alma mater mnohých českých akademiků, staroslavná Univerzita Karlova vzpomene svého zakladatele například kolokvii, Národní památkový ústav připravuje Lucemburský rok s centrem na Karlštejně, zatímco Česká filharmonie rozezvučí svatovítskou katedrálu. Ani za našimi hranicemi neunikne významné výročí pozornosti, a to především zásluhou Českých center. A když jsme u kulatých jubileí, připomeňme, že se Karel IV. stal jedenáctým českým králem a současně králem německým právě před 670 lety. Byl také císařem římským a králem italským, burgundským, markrabětem moravským či hrabětem lucemburským.

MARINA HUŽVÁROVÁ

Grafika: Vadimír Pechar