ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > březen  > Obálky

Pamětní deska Ernsta Macha

01_1.JPG
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 

Sté výročí úmrtí významného fyzika i filozofa připomněly Evropská fyzikální společnost spolu s Českou fyzikální společností JČMF odhalením pamětní desky na budově dnešního rektorátu Karlovy univerzity 18. února 2016. Právě zde byl Ernst Mach v roce 1867 jmenován profesorem experimentální fyziky a následně se stal ředitelem Fyzikálního kabinetu Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze. „Machovo jméno je dnes zmiňováno zejména ve vědních aplikovaných oborech, v nichž se uplatňují nadzvukové rychlosti, což souvisí s jeho průkopnickými studiemi, jež spadají do období jeho pražského pobytu,“ uvedl předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš, který společně s prorektorem Karlovy univerzity prof. Janem Hálou bustu slavnostně odhalil.

01_1.JPG

Poctu teoretickému fyzikovi vzdali svou účastí i zahraniční hosté – prezident Evropské fyzikální společnosti, prezident Rakouské fyzikální společnosti, předseda Slovenské fyzikální společnosti a další, kteří následně vystoupili na semináři v Malém sále pražského Karolina. Machovu osobnost připomenuly též Brněnské dny Ernsta Macha 2016, na nichž participovala i Akademie věd ČR. Z dnešního pohledu se Machův přístup k vědecké práci vyznačoval úzkou provázaností základního a aplikovaného výzkumu. „S trochou nadsázky bych řekl, že i Ernst Mach byl jistou inspirací pro novou Strategii AV21 s mottem Špičkový výzkum ve veřejném zájmu, protože není pochyb o tom, že toto heslo dokonale splňoval,“ konstatoval prof. Drahoš. Dále připomněl, že Akademie věd uděluje Čestnou oborovou medaili Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách domácím i zahraničním vědcům.

01_1.JPG

Pamětní deska je dílem sochaře Jakuba Vlčka, který Machovu bustu zakomponoval do znázornění průletu střely a kuželovité tlakové vlny, jež tento průlet doprovází. Vycházel ze známé Machovy fotografie a na podkladu plastiky zachytil i některé z jeho výpočtů. Díky pamětní desce, jejíž vznik s podporou Matematicko-fyzikální fakulty UK iniciovala Česká fyzikální společnost, se budova rektorátu UK na Ovocném trhu zařadila mezi historická místa Evropské fyzikální společnosti.
Za přečtení stojí rovněž pozoruhodný příběh pamětní desky Ernsta Macha v jeho rodných Chrlicích z pera prof. Martina Černohorského publikovaný v AB 10/2013.

GABRIELA ADÁMKOVÁ