Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Novým členem Vědecké rady ERC prof. Tomáš Jungwirth

 21_1.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, AB

Do Vědecké rady Evropské rady pro výzkum (European Research Council – ERC) byl jmenován 17. února 2015. Tomáš Jungwirth z Fyzikálního ústavu AV ČR, vedoucí oddělení spintroniky a nanoelektroniky FZÚ a profesor Nottinghamské univerzity ve Velké Británii se zabývá fyzikou pevných látek, materiálovým výzkumem a elektronickými vlastnostmi nanostruktur. V roce 2011 obdržel ERC grant Spintronika založena na relativistických jevech v systémech s nulovým magnetickým momentem, v němž se zaměřil na výzkum možného použití antiferomagnetických látek ve spintronických aplikacích. Prof. Jungwirth je po prof. Pavlu Exnerovi z Ústavu jaderné fyziky AV ČR, který v ERC působil jako její místopředseda v letech 2011–2013, teprve druhým českým zástupcem v této tzv. první evropské organizaci pro podporu špičkového badatelského výzkumu. „ERC představuje mezinárodně respektovanou instituci, která se zaměřuje na podporu špičkových vědeckých osobností. Nyní budu mít možnost se seznámit s tím, jak je tato organizace řízena. Pokud to bude užitečné, společně s prof. Exnerem, který byl u vzniku ERC, rádi zkušenosti zprostředkujeme v České republice,“ komentoval své jmenování.

Na zasedání ERC se dále novými místopředsedy stali prof. Sierd Cloetingh (Head Tectonics Group, Dept. of Earth Sciences, Faculty of Geosciences, Utrecht University – NLD) a Mart ­Saarma (Director of the Centre of ­Excellence in Molecular and Integrated Neuroscience Research of the Academy of Finland at the Institute of Biotechnology, University of Helsinki – FIN); za členy byli vedle prof. Jungwirtha zvoleni prof. Dame Janet Thornton (European Molecular Biology Laboratory – European Bioinformatics Institute – UK) a prof. Fabio Zwirner (University of Padua – IT). Evropská výzkumná rada je součástí pilíře Excelentní věda v programu Horizont 2020. Vědecká rada ERC sestává
z 22 renomovaných vědců.

lsd