Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

04_1.jpg

Vážení čtenáři,

přemýšlela jsem, čím uvést březnové číslo Akademického bulletinu, z velké části věnované výročí vzniku České akademie věd a umění, abych se neopakovala. Jako na zavolanou mě inspirovalo téměř opominuté výročí – před sto lety totiž v podobně předjarních dnech zahájil svou pražskou etapu života jeden z největších mužů teoretické fyziky, otec teorie relativity, Albert Einstein. Když mu v březnu 1910 nabídla německá část pražské Karlo-Ferdinandovy univerzity profesuru v teoretické fyzice, došlo na jeho dosavadním působišti v Curychu dokonce až k petiční akci, aby se tamní úřad všemi silami vynasnažil udržet ho na místní univerzitě. Přestože tak věhlasného fyzika, jakým už v té době Einstein byl, doporučila Praze dokonce i tehdejší nejvyšší vědecká kapacita Max Planck, kabinetu císaře Františka Josefa (Ministerstvo kultu a vyučování) ve Vídni se nechtělo přijmout člověka nejen židovského původu, ale navíc agnostika a ateistu. Po Einsteinově „úředním“ kompromisu byl nakonec v lednu 1911 oficiálně ustaven na pozici profesora s tím, že se v březnu přestěhuje do Prahy. Tak se stalo, že v dubnu před sto lety započal v Praze pobyt proslulého vědce, který – ačkoli ani jeho ani jeho ženu Milevu Praha neokouzlila – zde záhy zapadl mezi židovskou inteligenci pěstující debaty o vědě či literatuře nebo provozující hudební salon. Během roku a čtvrt, kdy Albert Einstein působil jako přednosta Ústavu teoretické fyziky Karlo-Ferdinandovy univerzity, vzniklo 11 vědeckých prací... V následujícím roce odchází Einstein do Curychu, ale do Prahy se opět vrací v roce 1921, aby zde přednášel o své teorii relativity.
Vzpomínku na výročí tohoto geniálního fyzika 20. století jsem si vypůjčila z jedné z nejobsažnějších a také nejnovějších einsteinovských biografií, a sice od Waltera Isaacsona Einstein: Jeho život a vesmír, kterou v loňském roce vydalo nakladatelství Paseka. Předmluvou a doslovem opatřil české vydání knihy Jiří Bičák, a my vám slibujeme, že se o této publikaci v některém z dalších čísel Akademického bulletinu dočtete.

MARINA HUŽVÁROVÁ