Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Malá slavnost vily Lanna

Jeden z architektonických klenotů Akademie věd ČR, pražská vila Lanna, se konečně dočkala samostatné odborné monografie, v níž se profesor Jan Bažant zabývá jejím historickým kontextem a uměleckými aspekty. Akademický bulletin ji vydal jako přílohu letošního zářijového čísla, a pokusil se tak naplnit Lannův odkaz zvěčněný zlatým písmem na mramorové desce v hale vily: Adalbert rytíř z Lannů sobě, rodině a přátelům pro líbeznost místa a za účelem osvěžení předměstskou vilu nově postavil léta páně 1872. Ve stejném duchu se v těchto překrásných prostorách neslo setkání, které redakce AB uspořádala 8. října jako poděkování autorovi i všem spolupracovníkům, a díky prof. Bažantovi je mohla spojit přímo na místě s odborným výkladem.

Vila_Lanna_prezentace_02.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Vila_Lanna_prezentace_02.jpg
Hosty přivítala šéfredaktorka Akademického bulletinu Marina Hužvárová. Na snímku zleva: Jan Bárta, Václav Pačes a Jan Bažant.

Vila_Lanna_prezentace_02.jpg

Vila_Lanna_prezentace_02.jpg
Jan Bažant pohovořil o obrazech v Travenském salonu, které ilustrují mýtus Lannovy dynastie. Redakce může prozradit, že se chystá poodkrýt i půvab vily, kterou nechal Vojtěch Lanna postavit v rakouském Gmundenu u Travenského jezera a která taktéž nese název vila Lanna.

Autenticitu a atmosféru malé podzimní slavnosti podtrhla vzácná přítomnost pravnuka Vojtěcha Lanny generála Hubertuse Trauttenberga s chotí i rakouského velvyslance Ferdinanda Trauttmansdorffa. Pozvání přijali místopředsedové AV ČR prof. Vladimír Mareček a prof. Pavel Baran, který ve své úvodní řeči podotkl, že publikaci tohoto zaměření Akademie věd již dávno postrádala.
 

Vila_Lanna_prezentace_02.jpg
Marina Hužvárová a rakouský velvyslanec Ferdinand Trauttmansdorff

Vila_Lanna_prezentace_02.jpg
Místopředseda Akademie věd ČR pro třetí vědní oblast Pavel Baran

Vila_Lanna_prezentace_02.jpg
Generál Hubertus Trauttenberg s rakouským velvyslancem Ferdinandem Trauttmansdorffem. Zcela vlevo Antonín Kostlán z ÚSD AV ČR.

 

Lannovskou přílohu stylově uvítali do života členové Akademické i Vědecké rady domovské instituce, ředitelé ústavů, popřát přišel též rektor Akademie výtvarných umění Jiří T. Kotalík, mj. autor ceněného seriálu Galerie publikovaného v Akademickém bulletinu v roce 2008.
( Portrét Josefa Hlávky – AB 1/2008 Císař František Josef I.– AB 2/2008, Paridův soud – AB 3/2008, Jan Amos Komenský ve své pracovně v Amsterodamu – AB 4/2008, Podobizna arcivévody Karla Ludvíka – AB 5/2008, Les v horském údolí – AB 6/2008, Ludvík Kuba: dvojice národopisných studií – AB 7-8/2008 Václav Rabas – Z mé ovocné sklizně – AB 9/2008, Portrét prof. Otto Wichterleho – AB 10/2008, Hlavní budova AV ČR na Národní – AB 11/2008 Umělecká výzdoba hlavní budovy Akademie věd – AB 12/2008).
 

Vila_Lanna_prezentace_02.jpg
Rektor Akademie výtvarných umění Jiří T. Kotalík 

Prohlídku Travenského salonu, který odkazuje na rodové kořeny slavné průmyslnické rodiny Lannů, obohatil vlastním vstupem generál Trauttenberg (na snímku s Janem Bažantem vlevo a Antonínem Kostlánem vpravo) připomínkou, že Vojtěch Lanna patřil k nejvýznamnějším podnikatelům a sběratelům uměleckých předmětů v Rakousko-uherské monarchii. Představil rovněž katalog putovní výstavy „ Nehodné žití“, na jejímž sestavení participoval mj. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR a v katalogu je rovněž uveden Archiv AV ČR. 


Obálka katalogu Nehodné žití s podtitulem Nacistická "eutanázie" v říšské župě Sudety a protektorátu Čechy a Morava, 1939–1945

 

Akademický bulletin se vile i rodu Lannů věnoval již vícekrát. Například přesně před třemi lety doprovodila AB 9/2010 příloha Lannova vila – pátrání po dávném půvabu věnovaná rekonstrukci vily a rovněž synchronizovaná s biografií otce a syna Lannových od prof. Milana Hlavačky z Historického ústavu AV ČR ( AB 7-8/2010 a AB 9/2010 ).

 

FOTOGALERIE ze setkání ve vile Lanna dne 8. října 2013

 

10 Oct 2013