Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Vladimír Pechar – Staroegyptská mytologie a symbolika

„Jen málo z nás si dokáže tak intenzívně jako Vladimír Pechar uvědomit, jak rozsáhle naše současnost vychází ze staroegyptské civilizace. Jeho nadšení pro dávnou kulturu země na dolním Nilu se zcela vyrovná zaujetí, s jakým profesionální egyptologové odkrývají památky ukryté pod tisíciletými nánosy písku nebo na základě dochovaných střípků poznání skládají mozaiku života staroegyptské společnosti. Výrazem tohoto celoživotního zaujetí Vladimíra Pechara jsou desítky a dnes už spíše stovky uměleckých děl se staroegyptskými náměty,“ říká o vědeckém malíři či malujícím badateli prof. Ladislav Bareš z Českého egyptologického ústavu FF UK v Praze.
Výstavu grafik Vladimíra Pechara Staroegyptská mytologie a symbolika, kterou uspořádaly Městská část Praha 22, komise kultury RMČ Praha 22 a Uhříněveské muzeum, můžete shlédnout od 17. července do 31. srpna 2015 v spolkové místnosti Uhříněveského muzea.

Vladimír Pechar
Foto: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

 

Vladimír Pechar o starověkém Egyptě

Ve své práci, opírající se o hluboké studium dochovaných původních pramenů, vytvořil galerii významných postav egyptské minulosti včetně těch nejvýznamnějších panovníků, jejichž jména jsou od antických časů až dodneška symbolem starověkého Egypta. Ztvárnil i desítky podob staroegyptských bohů a bohyní, kteří často vystupovali v podobách pro nás obtížně pochopitelných jako kombinace lidských a zvířecích prvků, ale kteří pro dávné obyvatele země na Nilu ztělesňovali okolní svět v celé jeho rozmanitosti a složitosti. Totéž se dá říci o nejrůznějších symbolech, znameních, ornamentech, do nichž starověcí Egypťané vtělili svou představu o světě a silách, které jejich život tu bezprostředně, tu spíše nepřímo ovlivňovali. Mnoho z těchto symbolů, byť třeba ve změněné podobě nebo pojetí, se v myslích lidí uchovaly dodnes – vždyť kdo z návštěvníků Egypta by neznal třeba staroegyptský znak života (egyptsky – anch), přejatý i do křesťanství jako tzv. smyčkový kříž. Podobně i znak oka, původně spojovaný se sokolím bohem Herem, chrání i dnešní Egypťany před zlem úplně stejně, jako jejich dávné předky o několik tisíc let dříve.
Dílo Vladimíra Pechara je tak i pro nás jedinečnou příležitostí zamyslet se nad tím, jak hluboce jsme dodnes spojeni s lidmi žijícími v dávné minulosti a připomenout si, že i oni se, podobně jako my, zamýšleli nad světem, který je obklopoval a v němž hledali a nalézali své místo.
Prof. Ladislav Bareš, český egyptologický ústav, Filozofická fakulta UK v Praze
 

Více také viz: Vladimír Pechar - Slovanská mytologie

 

 

14 Jul 2015