Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Nobelova cena za fyziku pro "Higgsův boson"

Nobelův výbor ve Stockholmu oznámil 8. října 2013 nositele Nobelovy ceny za fyziku. Pro letošní rok ji získali teoretičtí fyzici Peter Higgs a Francois Englert „za teoretický objev mechanismu, který přispěl k našemu pochopení původu hmotnosti subatomárních částic a jenž byl nedávno potvrzen objevem předpovídané fundamentální částice v experimentech ATLAS a CMS na urychlovači LHC v CERN“. Podle prof. Jiřího Hořejšího je objev „božské“ částice posledním milníkem na cestě k potvrzení teoretických představ tzv. standartního modelu elektroslabých interakcí – teorie formulované na přelomu šedesátých a sedmdesátých let 20. století. Existenci částice předpověděli ocenění badatelé již v roce 1964 a své předpoklady v dalších letech rozpracovávali ve spolupráci s dalšími vědci – teorii v polovině loňského roku potvrdily experimenty v urychlovači Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN), kde již 20 let aktivně působí rovněž čeští vědci. Kromě jiných výzkumů jde především o podíl na přípravě experimentu ATLAS pro nový urychlovač LHC. V týmu projektu ATLAS pracuje přes 60 fyziků a studentů čtyř vědeckých institucí ž Česka (Českého vysokého učení technického v Praze, Fyzikálního ústavu AV ČR, Univerzity Karlovy a Univerzity Palackého v Olomouci), jež patří mezi zakládající členy experimentu v roce 1992. „Objev Higgsova bosonu vyžadoval obrovské úsilí mnoha lidí a čeští vědci k tomuto celosvětovému úsilí prostřednictvím experimentu ATLAS důstojně přispěli,“ dodal k projektu Mgr. Alexander Kupčo z Fyzikálního ústavu AV ČR.“

cern_vystava_02.jpg cern_vystava_02.jpg cern_vystava_02.jpg cern_vystava_02.jpg cern_vystava_02.jpg cern_vystava_02.jpg                                       
 

Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

Nobelova cena za fyziku má již 194 držitelů. V loňském roce ji získali David Wineland a Serge Haroche za přínos v oblasti kvantové fyziky, a to především za vývoj převratných experimentálních metod, které mohou vést například ke konstrukci supervýkonných počítačů.

V souvislosti s vyhlašováním Nobelových cen za fyziku, jsme pro vás našli v našem archivu související příspěvky

Bude se v CERN soutěžit o Nobelovu cenu?

Na cestě k Velkému třesku CERN slaví padesátiny za významné účasti českých vědců

CERN – EVROPSKÁ LABORATOŘ FYZIKY

ATLAS Overview Week

9 Oct 2013