Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

SVU a její úloha v době globalizace

Pod tímto názvem byl 1. července 2012 zahájen již 26. kongres československé Společnosti pro vědy a umění, jehož pořádání bylo letos svěřeno Žilinské univerzitě a záštitu mu udělil prezident Slovenska Ivan Gašparovič i jeho český kolega Václav Klaus.

svu_zilina_01.jpg svu_zilina_02.jpg svu_zilina_03.jpg svu_zilina_04.jpg svu_zilina_05.jpg svu_zilina_06.jpg svu_zilina_07.jpg                                                                    

Fota: Matěj Hužvár

  
Na zahajovacím ceremoniálu vystoupili mimo prezidenta Společnosti pro vědy a umění Karla Rašky představitelé Žilinské univerzity – prorektor pro zahraniční vztahy a styk s veřejností Petr Fabian, děkanka Fakulty humanitních věd Vlasta Cabanová, starosta Žiliny Igor Chroma, v zastoupení předsedy SAV Ján Morovič z Katolíckej univerzity v Ružomberku. K nutnosti postavit se na obranu vzdělanosti pohovořil předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Setkání se zúčastnil také rektor Karlovy univerzity Václav Hampl a dále pak zástupci ministerstev zahraničí a školství obou zemí.
V odpoledním plenárním bloku SVU and its Role in the Era of Globalisation and Transatlantic Collaboration pozval Karel Raška k řečnickému pultu sedm osobností. Hned v úvodním vystoupení zdůraznil emeritní profesor Univerzity Palackého v Olomouci, letošní nositel Ceny Františka Palackého a bývalý senátor PČR Josef Jařab, že se politikové snaží ovládnout oblast vzdělávání a je nezbytné se bránit – studenti nejsou pouhými klienty a vzdělávání není předmětem pouhého byznysu.
Světové kongresy SVU se konají jednou za dva roky a z pochopitelných důvodů byly až do 90. let minulého století mimo tehdejší Československo. Poprvé v Česku se kongres SVU konal v letech 1992 a 1994 v Praze, poté v roce 1996 v Brně, o dva roky později poprvé na Slovensku v Bratislavě (1998). Výroční 20. kongres v roce 2000 byl sice uspořádán ve Washingtonu, avšak následovala Plzeň (2002), Olomouc (2004), České Budějovice (2006), Ružomberok (2008) a Tábor (2010).
V pořadí 10. kongres, jehož pořadatelství se zhostila Fakulta humanitních věd žilinské univerzity, se nesl v tradičním programovém schématu, při němž probíhají paralelní přednáškové panely: nejhojněji vždy bývá zastoupena medicína a historie, ale pozornosti se těší také např. náboženská studia, amerikanistika, muzikologie, matematika, pedagogická studia atd. Počet řečníků z různých zemí světa včetně Japonska vysoce přesáhl stovku. Přesný přehled přednášejících i jejich abstraktů viz www.svu2000.org .
Společnost pro vědy a umění jak již z názvu patrno klade umění stejnou váhu, tudíž nemohly chybět koncerty osobností hudebního života. Příjemný únik od extrémního vedra zprostředkovala společná plavba na pltích po Váhu s historickým exkurzem po okolních památkách, ať už to byly železniční stavby nebo Starohrad či hrad Strečno. O současném stavu Budatínského hradu pohovořil architekt Dušan Melner, který zájemce provedl i po památkách funkcionalistické urbanistické koncepce města Žilina.
 

Reprofoto: Žilina a svojdomov. Moderná architektúra a urbanizmus mesta (1918–1948)
  HaM
 

 

4 Jul 2012