Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

NABÍDKA JAZYKOVÝCH KURZŮ 2007–2008

NABÍDKA JAZYKOVÝCH KURZŮ V PRAZE

Kabinet studia jazyků ÚJČ AV ČR, v. v. i., se sídlem v Praze 1, Na Florenci 3, bude ve školním roce 2007–2008 pořádat pro pracovníky AV ČR jazykové kurzy angličtiny, němčiny, francouzštiny, ruštiny, španělštiny, italštiny a kurzy češtiny pro cizince.
Přihlášky naleznete na internetových stránkách KJ AV ČR – www.langdpt.cas.cz. Vyplněnou přihlášku doručte na Kabinet studia jazyků ÚJČ AV ČR, v. v. i.
Kontakt: Eva Kohoutová, tel. 222 828 401,
e-mail: kohoutova@langdpt.cas.cz.
Uzávěrka přihlášek je 22. 6. 2007.

Výuka ve školním roce 2007–2008 bude zahájena v týdnu od 10. 9. 2007.
Kabinet studia jazyků si během školního roku vyhrazuje právo z vážných organizačních důvodů změnit vyučujícího nebo termín konání kurzu a případně kurz zrušit při nedostatečném počtu posluchačů, tj. méně než šesti účastníků.

ANGLIČTINA

I. Všeobecná angličtina

KURZ PRO ZAČÁTEČNÍKY 1x týdně
KURZ PRO FALEŠNÉ ZAČÁTEČNÍKY (1x týdně)

Kurzy jsou zaměřeny na získání základních jazykových znalostí a dovedností.
(Bez vstupního testu)

KURZY VŠEOBECNÉ ANGLIČTINY (1x týdně)
Kurzy na všech úrovních pokročilosti jsou zaměřené na získání a zdokonalení jazykových znalostí a dovedností s cílem umět použít jazyk v každodenních situacích.

INNOVATIONS (1x týdně)
Tento kurz všeobecné angličtiny pro středně pokročilé a pokročilé studenty (např. absolventy FCE a CAE) se odlehčenou formou zaměřuje především na rozšíření a zdokonalení hovorové angličtiny pro každodenní situace.

SPECIAL PROJECTS IN ENGLISH (1x týdně)
Kurz je zaměřený zejména na rozvíjení ústního a písemného projevu. Výchozím materiálem jsou náročné poslechové texty či četba z různých stylových vrstev angličtiny. Kurz je určen pokročilým posluchačům.

BRITISH STUDIES (1x týdně)
Kurz moderních britských reálií je určen pokročilým posluchačům. Zaměřuje se jak na seznámení s různými aspekty života v současné Británii formou konverzace, poslechu apod., tak na další zdokonalení jazykových znalostí a dovedností.

II. Akademická angličtina

ODBORNÁ ANGLIČTINA – English for Science and Technology (1x týdně)
Kurz angličtiny pro pracovníky ve vědě a výzkumu je zaměřený na slovní zásobu, gramatické struktury a jazykové dovednosti potřebné pro odbornou komunikaci. Součástí kurzu je i příprava na jazykovou zkoušku požadovanou v rámci doktorandského studia.

PRESENTING IN ENGLISH (1x týdně)
Dvousemestrální kurz pro středně a více pokročilé, který poskytuje jazykovou a psychologickou přípravu na veřejná vystoupení v angličtině včetně jejich praktického nácviku.

PANORAMA 1 (1x týdně)
Kurz pro středně pokročilé studenty (např. absolventy FCE), kteří se chtějí zaměřit na zdokonalení svých jazykových znalostí a dovedností z důvodů především profesních či mají v úmyslu posléze pokračovat v přípravě ke zkoušce CAE.

PANORAMA 2 (1x týdně)
Kurz pro pokročilejší studenty (např. absolventy CAE), kteří se chtějí zaměřit na zdokonalení svých jazykových znalostí a dovedností z důvodů především profesních či mají v úmyslu pokračovat v přípravě ke zkoušce CPE.

STUDY SKILLS (2x týdně)
Tento kurz pro středně pokročilé studenty je zaměřen na zvládnutí důležitých dovedností potřebných pro studium na zahraniční univerzitě. Je vhodný i jako předstupeň pro studenty, kteří mají zájem o přípravu ke zkoušce TOEFL.

PÍSEMNÝ PROJEV (1x týdně)
Kurz se zaměřuje na různé formy odborného písemného projevu (psaní dopisů, referátů, resumé, anotací aj.) a další aspekty písemného vyjadřování. Je určen pro středně pokročilé a pokročilé.

JAZYKOVÁ ZKOUŠKA PRO DOKTORANDY
Zkouška se skládá z písemného testu a ústního pohovoru zaměřeného na odborný jazyk v oboru posluchače.
V angličtině může doktorand absolvovat zkoušku z odborné angličtiny, FCE, CAE a TOEFL, a to dle vlastního výběru a zaměření. Ústní, odborně zaměřený pohovor je však podmínkou.

III. Příprava k mezinárodním zkouškám

PET – Cambridge Preliminary English Test (2x týdně)
Tento kurz je určen mírně pokročilým posluchačům, kteří potřebují základní systematickou přípravu ve všech jazykových dovednostech, tj. v mluveném projevu, čtení, poslechu a gramatice. Je vhodným předstupněm ke kurzu FCE. Tato zkouška je jednou ze základních jazykových zkoušek, které povinně skládají zaměstnanci státní správy.

FCE – Cambridge First Certificate in English (2x týdně)
Dvousemestrální kurz pro středně pokročilé je zaměřen na přípravu posluchačů k nejrozšířenější cambridgeské zkoušce FCE, jež je oficiálně uznávaná ve Velké Británii i jinde v Evropě a stále více i u nás. Výuka se systematicky a vyváženě zaměřuje na všechny jazykové dovednosti, tj. mluvení, čtení, psaní, poslech i gramatiku. Zkoušku lze složit na Britské radě, a to v březnu, v červnu nebo v prosinci.

ZÁVĚREČNÝ PŘEDZKOUŠKOVÝ KURZ FCE (2x týdně)
Nástavbový jednosemestrální kurz je určen pro posluchače, kteří se chystají zaregistrovat na zkoušku FCE. Jde o systematickou přípravu k jednotlivým částem zkoušky, zopakování nejdůležitějších gramatických jevů, tematických celků i potřebných testovacích technik čtení, poslechu a psaní.
(Kurz v zimním semestru je přípravou ke zkoušce v prosinci a v březnu, v letním semestru k červnovému termínu zkoušky.)

CAE – Cambridge Certificate in Advanced English (2x týdně)
Dvousemestrální kurz přípravy na zkoušku, která se řadí nad FCE, je určen pro pokročilé. Kurz je zaměřen na další systematické rozvíjení jazykových znalostí a osvojení si strategií jak pro ústní a písemnou komunikaci, tak pro čtení a poslech zejména autentických materiálů. Pro svou všestrannost a praktické zaměření je CAE vhodný zvláště pro zájemce o postgraduální studijní pobyty a stipendia v anglicky mluvících zemích. Zkoušky se rovněž konají na Britské radě, a to v březnu, červnu a v prosinci.

ZÁVĚREČNÝ PŘEDZKOUŠKOVÝ KURZ CAE (2x týdně)
Nástavbový jednosemestrální kurz je určen pokročilým posluchačům připravujícím se na zkoušku CAE. Zaměřuje se systematicky na jednotlivé části zkoušky a na zvládnutí příslušných testovacích technik.
(Kurz v zimním semestru je přípravou ke zkoušce v prosinci a v březnu, v letním semestru k červnovému termínu zkoušky.)

CPE – Cambridge Certificate of Proficiency in English (2x týdně)
Kurz pro velmi pokročilé posluchače, který připravuje ke cambridgeské zkoušce nejvyššího stupně. Tato zkouška splňuje požadavky britských univerzit pro přijetí uchazečů o studium. Kurz je zaměřen zejména na náročnou slovní zásobu, schopnosti abstraktního myšlení v angličtině a zvládnutí obtížných forem písemného projevu.

iBT TOEFL (2x týdně)
Tento kurz pro středně pokročilé a pokročilé studenty připravuje na novou iBT (tj. internetovou) verzi zkoušky TOEFL požadovanou americkými a kanadskými univerzitami a některými dalšími institucemi a je vstupní podmínkou pro studium a stipendia uchazečů ze zahraničí. Zkoušku budou studenti moci složit v našem novém testovacím centru Na Florenci 3.

Pozámky:
A) Kurzy FCE, CAE a iBT TOEFL mohou být alternativní přípravou pro doktorandskou jazykovou zkoušku.
B) V kurzech PET, FCE, CAE a iBT TOEFL zajišťuje výuku vždy dvojice pedagogů: rodilý mluvčí a český učitel.
C) V kurzu CPE zajišťuje výuku dvojice rodilých mluvčích.

NĚMČINA

KURZ PRO ZAČÁTEČNÍKY
Kurz zaměřený na získání základních jazykových znalostí a dovedností.

VŠEOBECNÁ NĚMČINA
Kurz nabízený na různých úrovních pokročilosti zaměřený na získání a zdokonalení jazykových znalostí a dovedností v obecné konverzaci.

ZERTIFIKAT DEUTSCH
Jednosemestrální kurz pro středně pokročilé jako příprava ke zkoušce, jež představuje základní oficiální osvědčení znalostí němčiny uznávané v Německu. Zkoušku je možno složit na Jazykové škole v Praze, která je k tomu zplnomocněna Goethe-Institutem.

ZMP – ZENTRALE MITTELSTUFENPRÜFUNG
Dvousemestrální přípravný kurz pro mezinárodně uznávanou zkoušku středního stupně.

TEMPO DEUTSCH
Kurz pro motivované zájemce s rychlým tempem výuky (předpokládá intenzivní domácí přípravu).

FRANCOUZŠTINA

KURZ PRO ZAČÁTEČNÍKY (1x nebo 2x týdně)
Kurz se zaměřením na získání základních jazykových znalostí a dovedností.

VŠEOBECNÁ FRANCOUZŠTINA
Kurz nabízený na různých úrovních pokročilosti zaměřený na získání a zdokonalení jazykových znalostí a dovedností (mluvení, poslech, čtení, gramatika, psaní), s důrazem na obecnou konverzaci.

PŘÍPRAVNÝ KURZ KE ZKOUŠCE DELF (2x týdně)
Kurz DELF připravuje zájemce k základnímu francouzskému certifikátu DELF ve čtyřech úrovních (A1, A2, B1, B2) od mírné po střední pokročilost. Cílem je schopnost absolventa komunikovat ústně i písemně v běžných situacích každodenního života. Zkoušky se skládají na Francouzském institutu v Praze. Zkouška DELF je uznávána českou státní správou a je k ní přihlíženo při přijímacích řízeních na českých i francouzských univerzitách.

PŘÍPRAVNÝ KURZ KE ZKOUŠCE DALF (2x týdně)
Kurz je určen pokročilým posluchačům, kteří se připravují ke zkoušce DALF ve dvou pokročilostních variantách (C1, C2). Tato zkouška je osvědčením o hlubší znalosti francouzského jazyka a dokladuje absolventovu schopnost studovat na francouzské univerzitě.

RUŠTINA

KURZ PRO ZAČÁTEČNÍKY
KURZ PRO FALEŠNÉ ZAČÁTEČNÍKY

Kurz se zaměřením na získání základních znalostí a dovedností.

VŠEOBECNÁ RUŠTINA Kurz nabízený na různých úrovních pokročilosti zaměřený na získání a zdokonalení jazykových znalostí a dovedností v obecné konverzaci.

ŠPANĚLŠTINA

KURZ PRO ZAČÁTEČNÍKY
Kurz se zaměřením na získání základních znalostí a dovedností.

VŠEOBECNÁ ŠPANĚLŠTINA
Kurz nabízený na různých úrovních pokročilosti zaměřený na získání a zdokonalení jazykových znalostí a dovedností v obecné konverzaci.

ITALŠTINA

Kurz zaměřený na získání základních jazykových znalostí a dovedností a kurz zaměřený na získání a zdokonalení jazykových znalostí a dovedností v obecné konverzaci.

ČEŠTINA pro cizince

A) Odborný jazyk pro zahraniční doktorandy. Kurz je zakončený zkouškou z češtiny jakožto jednoho ze dvou volitelných jazyků v rámci doktorandského studia.

B) Kurz zaměřený na základní orientaci v českém jazykovém prostředí.

INTENZIVNÍ KURZY
– ANGLIČTINA, NĚMČINA, FRANCOUZŠTINA

Týdenní, tzv. předvýjezdové kurzy, jejichž cílem je rychlé zopakování znalostí jazyka a jejich další praktické rozvíjení (např. před služební cestou, stáží, ale i pro účely konverzace na obecná témata). Kurzy se budou konat v únoru a červnu 2008. Kurzy nejsou vhodné pro začátečníky a mírně pokročilé. Při zařazování do kurzů výjezd do zahraničí není podmínkou.
Uzávěrka přihlášek do intenzivních kurzů od 18. 6. do 22. 6. 2007 je ve středu 6. 6. 2007.

Informace k intenzivnímu kurzu angličtiny
Záměrem tohoto kurzu je osvěžit, procvičit a upevnit jazykové znalosti účastníků, zejména před výjezdem do zahraničí nebo před konferencí v cizím jazyce.
Dopolední výuka angličtiny bude sestavena tak, aby si posluchači procvičili poslech, gramatiku i reakce v praktických situacích podle učebnice Working in English. Skupiny budou rozděleny podle jazykové úrovně posluchačů.
Záměrem odpolední výuky je napodobit přirozené jazykové prostředí. Účastníci budou proto rozděleni do seminářů podle zájmů napříč jazykovými úrovněmi. Na tyto odpolední semináře bude nutno se zapsat každý den dopoledne.
Jedním ze seminářů budou Prezentace připravující k vystoupení na konferenci. Ostatní semináře budou nabízet konverzaci s rodilými mluvčími na různá témata, individuální nácvik poslechu a gramatiky na PC, jazykové hry a sledování filmu v angličtině.

Informace o kurzech a termínech najdete také na našich internetových stránkách www.langdpt.cas.cz.

NABÍDKA JAZYKOVÝCH KURZŮ V BRNĚ

Pobočka Kabinetu studia jazyků ÚJČ AV ČR, v. v. i., v Brně bude ve školním roce 2007–2008 opět pořádat pro pracovníky AV ČR kurzy angličtiny, němčiny a francouzštiny na různé úrovni pokročilosti s osvědčenými českými lektory.
Nabízíme také pokročilou anglickou a německou konverzaci s rodilým mluvčím a kurzy angličtiny pro středně pokročilé a pokročilé 2x týdně v kombinaci českého a anglického lektora.

Uzávěrka přihlášek je 22. 6. 2007.

Kontakt: Blažena Sychrová, tel.: 542 212 563,
e-mail: sychrova@brno.avcr.cz

Výuka ve školním roce 2007–2008 bude zahájena v týdnu od 10. 9. 2007.

Další informace o kurzech a termínech najdete na internetové adrese www.langdpt.cas.cz.