Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Národní genetická banka živočichů

Terénní stanice Ústavu biologie obratlovců AV ČR Mohelský mlýn na Třebíčsku otevřela 9. června 2016 repositorium vzorků Národní genetické banky živočichů (NGBŽ). Ceremoniálu se zúčastnili zástupci Kraje Vysočina, okolních obcí, Akademie věd a Ministerstva financí. NGBŽ je síť organizací, které spojuje společný zájem v oblasti shromažďování a dlouhodobého uchovávání genetického materiálu volně žijících organismů (prozatím především obratlovců) za účelem jeho budoucího využití ve výzkumu a také pro případný monitoring změn genetické diverzity v čase.

  ubo_banka01.jpg ubo_banka03.jpg ubo_banka03.jpg ubo_banka03.jpg                                                                            

Fota: Archiv ÚBO AV ČR

 

Síť vznikla v roce 2015 v reakci na to, že tato výzkumná infrastruktura v podobě sbírek genetického materiálu biodiverzity s veřejně přístupnými údaji o existujících vzorcích v ČR dosud chyběla. Zakládajícími členy sítě jsou Ústav biologie obratlovců AV ČR a Přírodovědecká fakulta UK v Praze; její vytvoření podpořily Fondy EHP 2009–2014, Kraj Vysočina a také Strategií AV21. Repositorium genetických vzorků v Mohelském mlýně, které vzniklo přestavbou hospodářského objektu v areálu, disponuje dvěma hlubokomrazícími boxy (s teplotou -80 °C) o celkové kapacitě 86 000 vzorků a laboratoří pro přípravu vzorků. NGBŽ, jež se snaží přispět ke zkvalitnění zoologického výzkumu a také druhové ochrany v ČR, vyzývá na svých webových stránkách další organizace s podobným zájmem k členství v síti a také potenciální poskytovatele genetických vzorků ke spolupráci.

18 Jul 2016