Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Nový parazitologický pavilon a dendrologická zahrada v Českých Budějovicích

Sedm laboratoří, 16 pracoven vědců, přednáškový sál, moderní technické zázemí a speciálně zabezpečená laboratoř pro výzkum vysoce patogenních virů a parazitů vzniklo v nově vybudovaném parazitologickém pavilonu v Biologickém centru AV ČR v Českých Budějovicích. Otevření pavilonu, který se nachází v akademickém areálu na Branišovské ulici, se 28. června 2016 zúčastnili vrcholní představitelé Akademie věd ČR. V Parazitologickém ústavu BC AV ČR vzniklo v posledních letech nejvíce nových laboratoří v jeho historii – a nové prostory s moderním vybavením umožní další rozvoj výzkumu zejména v oblasti molekulární parazitologie. Působit zde bude na 60 vědeckých pracovníků, postdoktorálních vědců a studentů.

                                                                                                                                                                                                                              

Fota: Archiv BC AV ČR

 

„Výzkumné týmy se zabývají jednobuněčnými parazity, kteří velmi negativně ovlivňují životy lidí žijících převážně v tropických a subtropických oblastech zeměkoule. Za použití nejmodernějších metod molekulární biologie a genetiky charakterizujeme jedinečné buněčné procesy těchto parazitů. Cílem je jim hluboce porozumět, aby výsledky mohly být využity pro vývoj nových léčiv a vakcín,“ uvedla parazitoložka Alena Panicucci Zíková. K rozvoji parazitologického a virologického výzkumu přispěje také výzkumná laboratoř s vysokou úrovní zabezpečení BSL-3, která umožňuje vědcům pracovat s infekčními viry a patogeny ohrožujícími lidské zdraví s cílem pokroku v prevenci a léčbě nemocí. V nové laboratoři budou vědci zkoumat zejména klíšťovou encefalitidu a virus Zika. „Předmětem výzkumu jsou především viry přenášené komáry a klíšťaty, z nichž některé spadají mezi i pro člověka vysoce riziková infekční agens. Dále provádíme výzkum týkající se viru vztekliny a plánujeme rozšíření výzkumu i na další exotické a importované virové nákazy,“ vysvětlil Daniel Růžek, vedoucí laboratoře arbovirologie, jež se aktuálně podílí i na testování potenciálních antivirových látek proti viru zika a viru klíšťové encefalitidy.

O několik dnů dříve (25. června 2016) zpřístupnilo BC AV ČR novou dendrologickou zahradu, která vznikla v zadní části akademického areálu. Návštěvníci v ní naleznou jedinečnou sbírku stromů, keřů a bylin ze tří kontinentů: Evropy, Asie a Ameriky; tyto tři segmenty od sebe oddělují aleje bříz několika druhů, které dorostou výšky až 20 metrů. Sbírka čítá více než 80 druhů a celkem je zde vysazeno 923 dřevin. Mezi cenné exempláře patří javor vlasonohý, šácholan velkokvětý, smrk Brewerův či bříza Jacquemontova. Dendrologická zahrada přispívá k ochraně a zkvalitňování životního prostředí a k podpoře biologické rozmanitosti v našem okolí. Poskytuje útočiště mnoha druhům živočichů, zejména hmyzu a obojživelníků, které jsou v této městské krajině stále vzácnější. V zahradě je rovněž umístěn hmyzí hotel a včelnice se čtyřmi včelstvy. Zahrada poslouží pro odpočinek, studium i výzkum a bude celoročně přístupná veřejnosti. Na vzniku zahrady se podíleli pracovníci BC AV ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

DANIELA PROCHÁZKOVÁ,
Biologické centrum AV ČR, v. v. i.

4 Jul 2016