Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Slovanský klášter Karla IV. – Zbožnost, umění, vzdělanost

Stejnojmennou výstavu, která je veřejnosti přístupná od 6. května 2016 v Emauzském klášteře, připravili jako součást Strategie AV21 („Evropa a stát: mezi barbarstvím a civilizací“) badatelé ze tří pracovišť Akademie věd – dr. Klára Benešovská a dr. Kateřina Kubínová z Ústavu dějin umění, dr. Václav Čermák ze Slovanského ústavu a dr. Tomáš Slavický (Kabinet hudební historie Etnologického ústavu. Expozice situovaná v objektu kláštera těží z provázanosti místa a jeho dějin a představuje výjimečnou fundaci Karla IV. jako důležité duchovní centrum Nového města pražského a zároveň evropské centrum slovanské hlaholské kultury 14. století. Klášter Na Slovanech (Emauzy) založil Karel IV. na konci roku 1347 a pozval do něj z Chorvatska mnichy sloužící římskou (západní) liturgii v církevní slovanštině, psané hlaholským písmem.

 

emauzy_vystava_01.JPG emauzy_vystava_02.JPG emauzy_vystava_08.JPG emauzy_vystava_13.JPG                                                                                                                                                                                                                                                           

Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin


Výstava provede prostory kostela, ambitu a přilehlé tzv. císařské kaple i kapitulní síně. K vidění bude fragment hlaholského nápisu odkrytý v padesátých letech minulého století, originály a faksimile hlaholských textů, mj. i proslulého Remešského evangeliáře a druhý díl České bible hlaholské. Model areálu kláštera v jeho středověké podobě tvoří centrum úvodní expozice a vznikl nově právě pro tuto výstavu. Navazující část se věnuje unikátnímu cyklu nástěnných maleb v klášterním ambitu a v tzv. císařské kapli, který je veřejnosti takto podrobně vyložen na základě textů a překreseb vůbec poprvé. Cyklus, ačkoli je v současnosti citelně poničen, nemá rozsahem a uceleným ikonografickým programem v Evropě obdobu. Významným místem, kam návštěvníky výstava rovněž zavede, je klášterní chrám, ojedinělý i v souboru novoměstských církevních institucí.

Výstavu doplní cyklus přednášek a koncertů. Od 5. do 6. října 2016 se uskuteční v prostorách kláštera vědecká konference Karel IV. a Emauzy. Liturgie-text-obraz, která se zaměří jak na klášter a jeho kulturu, tak zejména na literární památky doby Karla IV.

Výstava bude přístupná do 21. listopadu 2016.   

 

11 May 2016