Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

XLVIII. zasedání Akademického sněmu

Diskuze o vzniku ministerstva vědy jako centrální instituce
Delegáti Akademického sněmu zasedali 21. dubna 2016 za účasti významných osobností vědecké i politické sféry na jednání nejvyššího orgánu AV ČR, které tradičně hostil Majakovského sál Národního domu na Vinohradech.
Na programu letošního prvního zasedání se projednávala zejména zpráva o hodnocení výzkumné a odborné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2010–2014, které právě skončilo, či návrh výroční zprávy o činnosti Akademie věd ČR za rok 2015 a zpráva o činnosti Akademické rady AV ČR za období od XLVII. zasedání Akademického sněmu.

  snem_duben_2016_01.jpg snem_duben_2016_02.jpg snem_duben_2016_02.jpg snem_duben_2016_02.jpg snem_duben_2016_02.jpg snem_duben_2016_02.jpg snem_duben_2016_02.jpg snem_duben_2016_02.jpg  snem_duben_2016_02.jpg  snem_duben_2016_02.jpg snem_duben_2016_02.jpg snem_duben_2016_upr14.JPG snem_duben_2016_02.jpg snem_duben_2016_02.jpg snem_duben_2016_02.jpg snem_duben_2016_upr22.JPG snem_duben_2016_02.jpg                                                                                                                                                                                                                                           

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin   


Předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš, pro něhož je dubnové zasedání předposledním v čele této instituce, vystoupil v úvodu s hodnocením prvního roku Strategie AV21 a mj. se vyjádřil rovněž k situaci v oblasti vědní politiky v souvislosti s přípravou nového zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací a zejména ke zřízení Ministerstva pro výzkum a vývoj. V této souvislosti uvedl, že postavení Akademie věd by se nezměnilo, tj. zůstala by i nadále organizační složkou státu a poskytovatelem institucionální podpory veřejným výzkumným institucím, jichž je zřizovatelem: „Působnost dalších poskytovatelů institucionální a účelové podpory by měla také zůstat v principu nezměněna.“
 
Ke spolupráci na přípravě nového zákona o podpoře vědy přizval badatele z AV ČR také místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, který zdůraznil, že vybrané aspekty, které chtěli někteří prosadit do již schválené euronovely, lze uplatnit při přípravě tohoto nového zákona – v současnosti je místopředseda vlády odmítl proto, že by bylo nesystémové měnit jednotlivé části, když jsou před námi práce na zásadní změně celku. Podle jeho názoru je však v každém případě třeba, abychom po letech na základě našich i zahraničních zkušeností provedli revizi systému podpory vědy, výzkumu a inovací: tedy, že potřebujeme centrální orgán, namísto 11 roztříštěných institucí. Nejen s místopředsedou vlády vedl prof. J. Drahoš na toto téma jednání: „S některými kolegy jsme se shodli, že jednou z cest, jak zlepšit komplikovanou situaci v koordinaci a řízení systému výzkumu, vývoje a inovací, by mohlo být právě ustavení Ministerstva pro vědu. Je zde ovšem i nemálo těch, kteří vnímají vznik specializovaného ministerstva jako možné ohrožení nezávislého postavení Akademie věd s tím, že v konečném důsledku by dokonce mohlo dojít k jejímu přímému podřízení novému ministerstvu.“ Vyvstávají tedy obavy, že implementace systému financování a řízení vědy, výzkumu a vývoje z jednoho centra, z jedné kapitoly státního rozpočtu, by tak byla kontraproduktivní. Akademie věd proto navrhne, aby nejenom ona zůstala samostatným poskytovatelem a zřizovatelem veřejných výzkumných institucí, jak bylo uvedeno výše. Podle Pavla Bělobrádka se podřízení AV ČR pod ministerstvo vědy nepředpokládá. S jeho vznikem vyjádřil zásadní nesouhlas předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, který uvedl, že nové ministerstvo stávající problémy v oblasti vědy a výzkumu nevyřeší a spíše povede k velkým finančním výdajům. 
 
Směřování Akademie věd především v souvislosti se Strategií AV21 ocenila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, která na Akademickém sněmu zastupovala předsedu vlády Bohuslava Sobotku. Jak uvedla, potenciál českých vědců a vědkyň je velký, a je proto třeba jim vytvořit důstojné podmínky pro jejich badatelské úsilí. V této souvislosti vyzdvihla, že se zaměří například na vyšší podporu doktorandů, na jejichž odborné výchově se významně spolupodílejí i pracoviště Akademie věd. Další oblastí, kterou ministryně školství považuje za důležitou, je i spolupráce vědecké a podnikatelské sféry, z čehož by měla vyplynout výraznější rovnováha mezi základním a aplikovaným výzkumem.
 
Úspěšnou spolupráci Akademie věd a Senátu Parlamentu ČR vyzdvihl jeho předseda Milan Štěch. Vztahy mezi těmito institucemi se odvíjejí od vynikajících vztahů na úrovni jejich vedení. Spolupráce v rámci Memoranda funguje od roku 2011 velmi dobře, a to především díky akcím, které obě organizace spolupořádají pro veřejnost – aktuálně jde například o přednášky a výstavy související s oslavami výročí narození Karla IV (viz zde).
 
Podrobnější informace o průběhu zasedání Akademického sněmu naleznete v květnovém čísle Akademického bulletinu.
 

 

27 Apr 2016