Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Ceny Akademie věd ČR pro úspěšné vědce

Renomované ocenění za vynikající výsledky významného vědeckého významu, které přispívají k prestiži české vědy, předal předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš 24. září 2015 v Lannově vile v pražské Bubenči. Tentokrát byli vyznamenáni vědci zabývající se vesmírem, nanočásticemi a historií – tedy badatelské obory ze všech tří vědních oblastí, což nebývá vždy pravidlem, jak uvedl prof. Drahoš; ten rovněž předal Cenu předsedy AV ČR za propagaci či popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, a to prof. Heleně Illnerové z Fyziologického ústavu. Někdejší předsedkyně AV ČR patří mezi expertky na biologické hodiny savců včetně člověka (řízení a molekulární mechanismy denních rytmů a rytmů sezonních a jejich synchronizace s vnějším dnem). Jak vysvětlila při ceremoniálu, jde o „fantastické téma“, které se výborně popularizuje: „Tyto věci lidi zajímají, protože se dozvědí něco o správném životním stylu. Kdybych přednášela kvantovou chemii, dost dobře nevím, jak bych to dělala. Své téma ale mohu přiblížit na čemkoli – myši, syslovi, člověku i řase. Je to v celé přírodě.“


ceny_avcr_2015_01.JPG ceny_avcr_2015_01.JPG   ceny_avcr_2015_13.JPG                                                                                                                                                                                    

Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 
 


Cenu Akademie věd v oblasti věd o neživé přírodě obdržel autorský tým Astronomického ústavu AV ČR ve složení prof. Jan Palouš, dr. Richard Wünsch, dr. Soňa Ehlerová, dr. Pavel Jáchym, dr. Rhys Taylor, dr. Adam Růžička, Mgr. Vojtěch Sidorin, Mgr. František Dinnbier – Tvorba hvězd v galaxiích.  V oblasti věd o živé přírodě a chemických věd byl oceněn autorský tým Ústavu makromolekulární chemie AV ČR ve složení: dr. Petr Štěpánek, dr. Sergey Filippov, dr. Martin Hrubý, dr. Jan Kučka, dr. Jiří Pánek – Nadmolekulární struktury a samouspořádávací procesy polymerů. V humanitních a společenských vědách uspěl autorský tým Historického ústavu AV ČR vedený prof.  Evou Semotanovou a autorský tým Stavební fakulty ČVUT v Praze vedený doc. Jiřím Cajthamlem – Akademický atlas českých dějin.

Podrobnější informace o oceněných projektech naleznete na www.avcr.cz .

 

1 Oct 2015