Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Stříbrná pamětní medaile Senátu

medaile_senat_perex.JPGVýznamné ocenění převzalo od předsedy Senátu PČR Milana Štěcha (projev zde)17 osobností z oblasti vědy, kultury a veřejného života 25. září 2015 při příležitosti svatováclavského svátku – Dne české státnosti. Mezi laureáty převažovali vědci. Význam vědy ostatně vyzdvihl jeden z oceněných, odborník na ústavní právo a předseda Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových prof. Václav Pavlíček: „Udělení tohoto vyznamenání má letos zvláštní význam. Na počátku roku jsme vzpomněli výročí založení České akademie pro vědu, slovesnost a umění. V budově Senátu také jeho předseda ocenil, co pro český stát znamenal zakladatelský čin Josefa Hlávky a jaký význam má pro českou společnost věda a její podpora.“ (Celý projev prof. Pavlíčka zde.)

 
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 
Z vědců byli dále oceněni zakladatel elektronové mikroskopie a dlouholetý bývalý ředitel Ústavu přístrojové techniky AV ČR prof. Armin Delong, chemik a někdejší ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR dr. Zdeněk Havlas, český lékař a neurofyziolog prof. Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, vůdčí osobnost české makromolekulární chemie a v letech 1998–2007 ředitel Ústavu makromolekulární chemie AV ČR prof. Karel Ulbrich, vedoucí oddělení virové a buněčné genetiky při Ústavu molekulární genetiky AV ČR dr. Jiří Hejnar, odborník v oblasti analytické chemie prof. Pavel Jandera z Univerzity Pardubice a česká chemička prof. Jana Roithová z Univerzity Karlovy. Mezi lékaři obdrželi medaili mezinárodně uznávaný diabetolog Jaroslav Rybka a odborník v oblasti klinické biochemie Josef Hyánek z Nemocnice na Homolce.
Medaili získali rovněž historička a expertka v oblasti dějin každodennosti, kulturních dějin a česko-francouzských vztahů Milena Lenderová z Univerzity Pardubice, sociolog Vladimír Rys a odborník na strojně-technologická zařízení pekáren Josef Skalický. Oceněni byli také expert v oblasti družicových navigačních systémů a jeden ze zakladatelů družicové navigace v Československu František Vejražka, dlouholetý prezident Diecézní charity Hradec Králové Josef Suchár, ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková a herec Jiří Bartoška.

29 Sep 2015