Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Medaile Jaroslava Heyrovského Miloši Novotnému

novotny_perex.jpgJeden z nejcitovanějších chemiků prof. Miloš V. Novotný převzal 17. září 2015 čestnou oborovou medaili Jaroslava Heyrovského za zásluhy v chemických vědách. Během dlouholeté kariéry se postupně věnoval biochemii, kapilární plynové chromatografii a kombinaci hmotnostní spektrometrie s plynovou chromatografií. Při ceremoniálu prof. Novotný uvedl, že jej vždy zajímaly problémy a jejich řešení a že si cení spolupráce s českými vědci – ač od roku 1968 žije v zahraničí, s mnohými dosud spolupracuje.

Prof. Vlastislav Novotný absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity J. E. Purkyně v Brně (v současnosti Masarykova univerzita). V roce 1965 zahájil studijní pobyt v Ústavu instrumentální analytické chemie ČSAV (ÚIACH) v Brně a začal se věnovat kapilární plynové chromatografii; jeho práce publikované v roce 1968 patřily mezi nejcitovanější publikace ÚIACH. V lednu 1968 odjel na studijní stáž do Švédska, aniž by tušil, že odchod bude pro něj trvalý. Později získal místo výzkumného asistenta na univerzitě ve Stockholmu v Laboratoři hmotnostní spektrometrie.

 


Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Prof.  Miloš V. Novotný převzal medaili z rukou místopředsedy prof. Vladimíra Marečka.

 

Koncem roku 1969 odešel na postdoktorální pobyt na University of Houston v Texasu (USA). Pod vedením A. Zlatkise pokračoval ve vývoji nových kapilárních kolon a metod hmotnostní spektrometrie s cílem použít je při biochemických analýzách s vysokou citlivostí. Od roku 1971 působil na Indiana University, kde se stal docentem (1974) a následně profesorem chemie (1978). V průběhu sedmdesátých let 20. století založil na této univerzitě středisko výzkumu v oblasti separačních metod, kapalinové chromatografie a bioanalytické chemie. Jeho skupina se stala známou v oblasti miniaturizace analytických přístrojů; v této problematice spolupracoval s NASA při vývoji zařízení ověřujícího existenci života na Marsu v rámci projektu Viking (1975). „Šlo o chromatografickou kolonu, kterou jsem dal dohromady vlastníma rukama. Přístroj byl v podstatě maličký kufřík,“ vysvětluje prof. Novotný. Dále se věnoval výzkumu v oblasti glykovědy a výzkumu savčích feromonů. Obdržel četná uznání, pozvání na konference i množství medailí, řádů, cen a čestných doktorátů včetně tří cen Americké chemické společnosti. Je autorem více než 500 vědeckých publikací, jeho h-index je 56 – je tak jedním z nejcitovanějších vědců českého původu.
Jeho laboratoří prošlo mnoho (od roku 1985 více než 20) českých studentů a stážistů a i nadále s českými vědci a ústavy spolupracuje; od listopadu 2013 působí v RECAMO (Regional Centre for Applied Molecular Oncology – Masarykův onkologický ústav v Brně). V Česku často přednáší, od r. 2004 je čestným členem Učené společnosti ČR.

18 Sep 2015