Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Přínosy a rizika očkování

Akademie věd ČR a Poslanecká sněmovna PČR uspořádaly 2. června 2015 další z cyklu seminářů Vědecké poznatky: základy pro lepší, konkurenceschopnou společnost – tentokrát na téma Očkování v ČR – přínosy a rizika. Akce, kterou zaštítili předseda PS PČR Jan Hamáček a předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš, se konala v rámci Memoranda o vzájemné podpoře a spolupráci. Prostřednictvím této společné aktivity se od roku 2012 uskutečnilo více jak 10 seminářů, které významně přispěly k osvětě nejen mezi členy Poslanecké sněmovny, ale i mezi veřejností, jak připomněl v úvodu jednání předseda AV ČR prof. Drahoš.


Všechna fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Hana Cabrnochová představila
vývoj očkovacího kalendáře v ČR .

ockovani_PS_01.jpg

 

V odborném programu vystoupil prof. Roman Prymula, CSc., z Fakultní nemocnice Hradec Králové s prezentací o významu vakcinace; MUDr. Hana Cabrnochová z Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví hovořila o vývoji očkovacího kalendáře v ČR; program uzavřel ředitel Ústavu molekulární genetiky prof. Václav Hořejší s příspěvkem Totalitní očkování versus svoboda umřít. Přednášející se shodli, že vakcíny jsou prokazatelně účinné, i když jejich působnost stoprocentní není. Vakcíny způsobují i nežádoucí reakce, avšak výhody z očkování je výrazně převyšují. Jak uvedl prof. Prymula, budoucnost bude patřit tzv. „personalizovaným“ vakcínám, které budou odpovídat genotypu a fenotypu individuálního příjemce.
 

ockovani_PS_01.jpg
Roman Prymula hovořil o významu vakcinace.


Seminář uzavřela diskuse, v níž sice zazněly rovněž protichůdné názory a připomínky k otázce dobrovolnosti či povinnosti očkování, avšak přednášející v závěru deklarovali, že vakcinace je nejvýznamnějším preventivním nástrojem pro zabezpečení kolektivní imunity, jejíž význam je pro společnost nepopiratelný.
 

ockovani_PS_01.jpg

 

K tématu očkování čtěte rovněž rozhovor s prof. Ivo Hánou Bezhlavý trh v medicíně a vědě je chybou .
 

ockovani_PS_01.jpg

 
red

4 Jun 2015