Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Světem badatele

Fyzikální chemik, emeritus Akademie věd ČR, nositel Heyrovského medaile prof. Jaroslav Šesták patří mezi renomované autory vědeckých knih, které nejen sepsal, spolu-editoval, ale i graficky upravil včetně uměleckého návrhu jejich knižních přebalů, a jež získaly zasloužený mezinárodní ohlas. Zkušeností využil i při sestavování své beletrické prvotiny – biografické knihy zážitků z cest po nejrůznějších destinacích světa, kterou opatřil bohatou fotografickou ilustrací. Jeho vyprávění je čtivě humorné, řadicí nejrůznější až fantastické příhody Hrabalovským stylem, nebojí se použít sarkasmu na svůj vlastní účet, čímž se přibližuje sebeironizující knize světoznámého fyzika, malíře a bubeníka Richarda P. Feynmana To snad nemyslíte vážně! (Světová literatura, 1985).

sestak_kniha_vnitrek.jpg

Text je napsaný poutavě a provází čtenáře několika částmi knihy. V první žertovně popisuje svoji genezi badatele od školních lavic na věhlasná mezinárodní sympozia, na nichž se proslavil zvykem jezdit na konference s ruksakem, ve kterém vozil nezbytný spacák umožňující přespání jak v pustině velehor, tak v parcích velkoměst. Dále popisuje mnohé nezvyklé výpravy jako například autostopem za severní polární kruh nebo do dalekého Himaláje, expedice do hor Kavkazu a Pamíru nebo cesty po Americe, Číně nebo Austrálii, což doplňuje filosoficky laděným komentářem.

 

 

"Začíná působit výška, blížíme se hranici 5000 m, hranici, kdy organizmus už dostává, co proto a chybějící aklimatizace se nedá ošvindlovat. Všechny části těla se brání těmto výškám i mozek má své připomínky. Myšlenky zalétávají mimo sféru tohoto světa v rámci běloby a černých obrysů hor, mysl se soustřeďuje na drobné zážitky vynořujících se minulých let v jakémsi propletenci, ve kterém vnímáš neosobní vlastní bytí, vzdáleně rodinu, ale kdy soustředěně pokládáš jednu nohu za druhou..."

 

 

Knihu vhodně doplňují i odborně-populární a neméně čtivé texty o fyzikálně-náboženském vzniku světa, souvztažnosti vědy a člověka, termodynamickém světě teploty nebo o možných změnách klimatu či objektivitě grantových agentur. Dodatkem jsou celostránkové umělecké fotografie, v nichž se snažil nakreslit svět ve svém vnitřním pohledu jakéhosi nadčasového nahlížení do nitra obyčejných míst. Kniha by se mohla stát bestsellerem pro všechny, co milují vzrušující příběhy, vtip, nevšednost, dobrodružství a krásu přírody. Vydalo Nakladatelství OPS 2014.

 

 

„V průběhu příprav odborných sborníků a návrhů jejich netradičních frontispisů jsme dospěli do stadia, že naše hospodářské „výšplechty“ se natolik zalíbily, že jsme z nich poznenáhlu připravili celý pořad jakési analogie kabaretu, který jsme nazvali „Major Kopřiva, zakladatel teplozpytu – mrazozpytem“. Samozřejmě inspirací byla tehdy začínající scéna Járy da Cimrmana, se kterým jsme Kopřivu spojili tím, že byli velcí blízcí přátelé, kteří se ale neznali, nikdy se nepotkali, ba ani o sobě nevěděli. Chlubili jsme se tím, že náš kabaret vznikl za stejných podmínek jako první hra Osvobozeného divadla „Vest Pocket Revue“, kterou psali Voskovec s Werichem po kavárnách, a říká se, že když jednoho dne zakoupili u jistého pana Nepraše kdesi v menší obci jihovýchodních Čech láhev rumu za 24 Kč, našli na dně prázdné lahve právě svůj věhlasný kabaret – u nás to bylo dno půllitrů. Naší motivací se staly obce severních Čech a zejména naše cesty do Držkova a okolí, kde se kdysi protrhla přehrada na Souši, která za sebou nechala přehršle hlubokých stop stejně jako major Kopřiva, kterým byl mistrem slepých uliček a promrhaných úkroků do ztracena. Vyznačoval se tím, že jako ctitel piva nechával za oknem láhve vychladit, přičemž některé zmrzly a některé ne, takže dospěl k první teplotní stupnici: čím horší pivo, tím dřív zamrzne…(...)... Naše ilustrované sborníky třeba průkopnická „Rukověť českého teplozpytce“ se dostaly až na jednání tehdejší České národní rady, kde staříci v pokročilém věku, kde se nyní ocitám i já sám, kriticky prohlíželi naše umné frontispisy a podivovali se třeba nad odvážností motta třetího ročníku: „In curvise veritas“ s otcovským napomenutím, že „kurvy“ by se neměly směšovat s vědou, což vyvrcholilo ponaučením mravnosti, když zkoumali naše kresby, kde v trojrozměrném údolí znázorňujícím měřenou fyzikální křivku jsme umístili růži, což je vedlo až k senilní kritice a stařecké představě jakési paralely se ženským přirozením. Tento nostalgický námět jsem znovu oživil v přebalu své filozoficko-odborné knihy o teplozpytu (kterou jsem sám navrhnul), vydané s odstupem času až v roce 2004.
Byla to bohatýrská doba, kdy jsme neměli peníze ani vizi žádné odborné kariéry před sebou a tak se mohli nezávazně bavit na účet společnosti, kdy jsme obveselovali našim kabaretem kolegy na nejrůznějších konferencích a seminářích, počínaje založením naší naší odborné skupiny termické analýzy v roce 1972, nazvané Metropolitní teplozpytná společnost.“

 


Zleva fotograf Zdeněk Thoma, Jaroslav Šesták, Ivan Havel, Jiří Mareš a Jiří Grygar.

 

Jaroslav Šesták je také spoluautorem knihy Vlákenné struktury pro speciální aplikace, která vyšla v roce 2013 za podpory Technické univerzity v Liberci a Západočeské univerzity v Plzni.

 

sestak_vedecka_kniha.jpg

10 Mar 2015