Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Odešla významná fyzioložka Olga Hudlická

Dne 3. května 2014 zemřela profesorka fyziologie Olga Hudlická, která působila ve Fyziologickém ústavu tehdejší ČSAV. Politická situace ji v roce 1969 přinutila opustit Československo a emigrovat do Anglie, kde pracovala v Oddělení fyziologie Lékařské fakulty University v Birminghamu. Výrazně se uplatnila v Britské mikrocirkulační společnosti (BMS), která byla založena v červnu 1963, „aby podporovala výzkum oběhu krve a jiných tekutin, zvláště – i když ne výlučně – v malých cévách a souvisejících témat“.

Nekrolog
 
Profesorka fyziologie Olga Hudlická (11. červenec 1926 – 3. květen 2014)
 

Obě fota: Archiv BMS
 
Olga Hudlická se narodila 11. července 1926 v Přelouči, titul MUDr. získala na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Vědecké hodnosti Ph.D. a DrSc. obdržela ve Fyziologickém ústavu tehdejší ČSAV za práce o krevním oběhu ve svalu a jeho regulaci za různých podmínek. Ve své vědecké práci byla inspirována průkopnickou prací Arnošta Gutmanna, v jehož oddělení pracovala spolu se svou celoživotní kamarádkou Gertou Vrbovou. V roce 1969 ji politická situace přinutila opustit svou milovanou zemi a emigrovat do Anglie. Až do svého odchodu do důchodu působila v Oddělení fyziologie Lékařské fakulty University v Birminghamu. Ve výzkumné práci pokračovala jako emeritní profesorka; v laboratoři často žertovali, že do důchodu neodešla Olga, ale jen její mzda. Olgu zajímala hlavně role různých faktorů spojených se zvýšeným průtokem krve (viz monografii Průtok krve svalem, 1973) a růst kapilár v normálním a ischemickém kosterním svalu (viz Tvorba kapilár,1986). Celkem publikovala přes 200 prací, kapitol a přehledů (poslední v r. 2011) a redigovala tři monografie.
 
Před odchodem do Anglie působila Olga jako tajemnice Československé fyziologické společnosti (1960–1969), v Anglii se významně uplatnila v Britské mikrocirkulační společnosti (BMS), nejdříve jako tajemnice (1985–1992) a poté prezidentka (1996–1999). Na setkáních a sjezdech BMS byla vždy velmi aktivní, její četné diskusní příspěvky byly kritické a přiléhavé. Pravidelně se zúčastňovala zasedání Mikrocirkulační společnosti (MCS) v USA, výrazem uznání jejího významu v oboru byla pozvání do Frankfurtu nad Mohanem a Caracasu (Venezuela), kde působila jako hostující profesorka. Získala také několik prestižních ocenění: Zweifachovu cenu MCS v USA (1996) a Malpighiho medaili (Evropská MCS 2008); byla rovněž poctěna výroční přednáškou Britské fyziologické společnosti.
 
Její zaujetí pro studium mikrocirkulace nikdy neochablo; dlouho po odchodu do důchodu přicházela na semináře, protože ji zajímalo, kam vedou nové trendy ve výzkumu. V laboratoři vzbuzovala údiv šíří svých znalostí a její schopnost pamatovat si do detailu bibliografické údaje z prací, čtených před mnoha lety skoro naháněla strach; běda těm, kdo si matně na „něco“ vzpomínali! Ačkoliv vyučovala fyziologii z mnoha aspektů po mnoho let tradičním způsobem, který netrpěl líné studenty, její vášní byl vždy vědecký výzkum. Když jsme se setkali naposled, byla stále vědecky činná; zkoušela recepty a psala kuchařskou knihu, uspokojena vědomím, že její vědecký odkaz je dále rozvíjen. Já sám jí vděčím za velmi mnoho a považuji za výsadu, že jsem Olgu znal a mohl s ní pracovat.
 
Stuart Egginton
Professor of Exercise Science
School of Biomedical Sciences
University of Leeds
UK

(Přeložila doc. Jiřina Zelená)

6 Jun 2014