Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Památník Juliu Sachsovi

Zakladateli moderní rostlinné fyziologie Juliu Sachsovi (1832–1897) byl 6. května 2014 před budovou Přírodovědecké fakulty UK ve Viničné ulici v Praze odhalen památník. Akce, kterou zaštítil děkan PřF UK dr. Bohuslav Gaš, se zúčastnily mnohé osobnosti vědeckého života. V návaznosti na ceremoniál se tentýž den konalo ve velkém sálu Novoměstské radnice pod záštitou prorektora UK doc. Jana Konvalinky odborné kolokvium a závěrem dne vernisáž výstavy Julius Sachs a počátky rostlinné fyziologie v sídle Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze – tentokrát pod patronací předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše.

sachs_01.JPG sachs_03.JPG sachs_04.JPG sachs_05.JPG sachs_05.JPG sachs_05.JPG sachs_05.JPG sachs_05.JPG sachs_05.JPG sachs_05.JPG sachs_05.JPG  sachs_06.JPG sachs_08.jpg                     

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

                                                                                               
  Julius Sachs patří k významným postavám historie přírodních věd 19. století. Narodil se v roce 1832 ve Vratislavi (tehdy Breslau). V roce 1851 přijal nabídku Jana E. Purkyně, s jehož rodinou se seznámil již ve Vratislavi, a stal se jeho soukromým asistentem na Fyziologickém ústavu univerzity. Vystudoval přírodní vědy na Filozofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity a v roce 1857 se zde i habilitoval. Jeho habilitace v oboru rostlinná fyziologie je považována za první v této oblasti a zároveň za výchozí bod modernizace oboru. Jako soukromý docent se osamostatnil a ve svém bytě v Myslíkově ulici zahájil experimenty; byl úspěšný, publikoval původní práce, z nichž možnost pěstování rostlin ve vodě či slabých vodných roztocích solí – hydroponie – vzbudila zájem v saské lesnické a zemědělské akademii v Tharandtu u Drážďan. Ta mu nabídla místo asistenta, jež přijal, a v roce 1859 odešel z Prahy. Po pobytu na německých univerzitách v Bonnu a Freiburgu se stal v roce 1867 vedoucím Botanického ústavu na Univerzitě ve Würzburgu. Jeho tamní činnost, spojená s bohatou experimentální i literární prací, ovlivnila v druhé polovině 19. století směřování celého oboru rostlinné fyziologie. Ve Würzburgu v roce 1897 i zemřel. Jeho následovníkem, zakladatelem domácí rostlinné fyziologie, se stal na konci 19. století prof. Bohumil Němec.
 

Gestorem akcí, jež připomínají osobnost a dílo zakladatele rostlinné fyziologie, je Česká společnost experimentální biologie rostlin s podporou Rady vědeckých společností ČR, Přírodovědecké fakulty UK, Katedry experimentální biologie rostlin PřF UK, Akademie věd ČR, Střediska společných činností AV ČR, Ústavu experimentální botaniky AV ČR, Masarykova ústavu a Archivu AV ČR a Botanického ústavu AV ČR.

 

FOTOGALERIE

13 May 2014