Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Titul "doktor věd" 10 vědcům

V reprezentativní dvoraně Knihovny AV ČR předal 25. září 2013 předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš 10 špičkovým badatelům prestižní doktoráty, které Akademie uděluje již od roku 2003. Titul získávají vědecké osobnosti jako výraz zvláště vysoké vědecké kvalifikace prokázané vytvořením závažných, vědecky originálních prací důležitých pro rozvoj bádání v určitém vědním oboru a charakterizujících vyhraněnou vědeckou osobnost. V profesní kariéře vědce v České republice titul „doktor věd“ představuje nejvyšší vědeckou kvalifikaci a Akademie věd ČR se již dlouhodobě snaží o jeho zakotvení v legislativě. Vědecký titul AV ČR uděluje na základě rozhodnutí Vědecké rady AV ČR, které je podloženo výsledky náročného řízení. Komplexní posouzení osobnosti vědeckého pracovníka zabezpečují odborně vysoce kvalifikované komise, jejichž členy jsou specialisté z ústavů AV ČR a vysokých škol, a nejméně tři oponenti. Takovéto posouzení je zárukou vědecké kvality nabyvatele titulu, které nemůže být nahrazeno pouhým automatickým hodnocením scientometrických ukazatelů. Do 20. června 2013 udělila Akademie věd ČR 105 těchto titulů.

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Slavností setkání, kterého zúčastnili představitelé Akademie věd ČR, zástupci pracovišť, kde noví doktoři působí, členové komisí pro obhajoby a další hosté moderoval předseda Grémia pro vědecký titul prof. Karel Ulbrich z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR, v. v. i. Vědecký titul DSc. letos převzali:
 
Prof. RNDr. Daniel Kráľ, Ph.D., DSc.
Prof. Daniel Kráľ je pracovníkem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Před komisí Informatika a kybernetika“ obhájil disertační práci s názvem „Kombinatorické metody v teoretické informatice a získal vědecký titul „doktor fyzikálně-matematických věd“. Prof. Kráľ vyřešil řadu důležitých, v dané oblasti známých a otevřených problémů, které znamenají značný přínos pro kombinatoriku a její aplikace. Jeho výsledky se těší mimořádnému mezinárodnímu ohlasu, mj. je jedním z mála Čechů, jimž byl udělen ERC grant (European Research Council).
 
Mgr. David Krejčiřík, Ph.D., DSc.
Dr. David Krejčiřík je pracovníkem Ústavu jaderné fyziky AV ČR. Svoji disertaci s názvem Geometrically induced spectral properties of physical systems obhájil před komisí „Jaderná, subjaderná a matematická fyzika“ a získal vědecký titul „doktor fyzikálně-matematických věd“. Dr. Krejčiřík se zabývá aktuálními otázkami matematické fyziky, především vztahy mezi spektrálníımi a geometrickými vlastnostmi kvantových systémů a nehermitovskou kvantovou mechanikou. Jeho práce představuje významný příspěvek k našemu porozumění vztahům mezi geometrickými a spektrálními vlastnostmi vlnovodných a vibrujících systémů.
 
Prof. RNDr. Josef Komenda, CSc., DSc.
Prof. Josef Komenda je pracovníkem Mikrobiologického ústavu AV ČR. Před komisí „Mikrobiologie, virologie a mykologie“ obhájil disertační práci s názvem Repair cycle of the Photosystem II complex in cyanobacteria a získal vědecký titul „doktor molekulárně-biologických a lékařských věd“. Prof. Komenda ve své práci formuluje zcela zásadní a původní názory na mechanismus opravného cyklu komplexu fotosystému II a jeho regulaci. Různými aspekty tohoto procesu se zabývá v třeboňské Laboratoři fotosyntézy dlouhodobě a doposud se mu podařilo odhalit celou řadu nových informací o uvedeném ději.
 
Mgr. Jiří Pittner, Dr. rer. nat., DSc.
Dr. Jiří Pittner je pracovníkem Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Vědecký titul „ doktor chemických věd“ získal na základě obhajoby disertace s názvem Multireference Hilbert Space Coupled cluster Methods před komisí „Fyzikální chemie“. Disertační práce Dr. Pittnera je velmi významná v kontextu světového vývoje Coupled Cluster metod a jejich širokého využití nejen na systémy, které inherentně vykazují kvazidegeneraci, ale i na excitované stavy, výpočty procesů na energetické hyperploše apod.
 
Mgr. Lubomír Rulíšek, CSc., DSc.
Dr. Lubomír Rulíšek je pracovníkem Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Obhajobou disertace s názvem Theoretical Calculations of Physico-Chemical and Spectroscopic Properties of Bioinoorganic Systems před komisí „Fyzikální chemie“ získal vědecký titul „doktor chemických věd“. Výzkum prováděný ve skupině Dr. Rulíška vedl k formulaci reakčních mechanismů několika významných enzymů obsahujících ve svém aktivním centru ionty přechodných kovů, čímž významně přispěl k pochopení jejich funkce a role, kterou mají v živé přírodě. Tyto výsledky slouží zároveň jako inspirace pro teoretické návrhy umělých (minimalistických) metalloenzymů katalyzujících složité a energeticky náročné chemické přeměny, což v současné době představuje hlavní vědecký zájmem skupiny Dr. Rulíška.
 
RNDr. Šárka Nečasová, CSc., DSc.
Dr. Šárka Nečasová je pracovnici Matematického ústavu AV ČR a před komisí „Matematická analýza a příbuzné obory“ obhájila disertaci s názvem Mathematical analysis of the motion of viscous fluids. Získala tím vědecký titul „doktor fyzikálně-matematických věd“. Dr. Nečasová je erudovanou vědeckou pracovnicí v oblasti matematické analýzy proudění tekutin. Zásadním způsobem obohatila teorii proudění stlačitelných i nestlačitelných tekutin kolem pohybujících se tuhých těles. Vyvinula nové přístupy ke zkoumání asymptotického chování viskózních tekutin.
 
RNDr. Tomáš Řezanka, CSc., DSc.
Dr. Tomáš Řezanka je pracovníkem Mikrobiologického ústavu AV ČR. Svoji disertaci s názvem Mechanismy biosyntézy a produkce triacylglycerolů a komplexních lipidů olejotvornými mikroorganismy obhájil před komisí „Mikrobiologie, virologie a mykologie“ a získal vědecký titul „doktor molekulárně-biologických a lékařských věd“. Tento významný, mezinárodně uznávaný odborník zabývající se oblastí biologického a biochemického výzkumu se ve své disertaci věnuje problematice mechanismů biosyntézy a nadprodukce triacylglycerolů a komplexních lipidů olejotvornými mechanismy.
 
Doc. PhDr. Martin Oliva, Ph.D., DSc.
Doc. Martin Oliva je pracovníkem Moravského zemského muzea v Brně. Svoji disertaci s názvem Pravěké hornictví v Krumlovském lese. Vznik a vývoj industriálně-sakrální krajiny na jižní Moravě obhájil před komisí „Archeologie“ a získal titul „doktor historických věd“. Doc. Oliva se zabývá studiem nejstaršího období života lidské společnosti – paleolitem. Má za sebou obšírné vědecké dílo v oblasti praktické archeologie. V posledních letech provádí rozsáhlé systematické odkryvy v exploatační oblasti rohovců v Krumlovském lese s prokazovanou těžbou od mesolitu po dobu halštatskou.
 
RNDr. Radek Mikuláš, CSc., DSc.
Dr. Radek Mikuláš je pracovníkem Geologického ústavu AV ČR, který před komisí „Geologické vědy“ obhájil disertaci s názvem Fossil behaviour related to specific substrates: a review of the Phanerozoic fossil record. Za tuto práci získal titul „doktor geofyzikálně–geologických věd“. Dr. Mikuláš je světově uznávaným odborníkem na fosilní stopy a svým komplexním přístupem a rozsáhlou mezinárodní kooperací pomohl založit a etablovat ichnologii jako samostatnou vědní disciplínu v rámci paleontologie.
 
Mgr. Jiří Dědeček, CSc., DSc.
Dr. Jiří Dědeček je pracovníkem Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR. Ve své disertační práci s názvem Lokalizace a distribuce atomů hliníku ve skeletu křemíkem bohatých zeolitů se zabývá přípravou, strukturou a katalytickými aktivitami vybraných zeolitů. Práci, která je významným vědeckým příspěvkem nejen pro fyzikální chemii, ale i pro chemii pevných látek, a jejíž výsledky značně ovlivnily vědu o zeolitech, obhájil před komisí „Fyzikální chemie“ a získal titul „doktor chemických věd“.

 

26 Sep 2013