Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Akademie (jak) po výbuchu

Ručička historických hodin ležících na polámaném torzu vstupních dveří do dvorany se v pondělí 29. dubna zastavila na desáté hodině. V tu dobu se totiž do budovy Akademie opřela devastující tlaková vlna z výbuchu plynu v domě stojícím hned naproti přes Divadelní ulici. Obrovská smršť vzduchu a prachu prolétla okny i skleněnými výplněmi, které proměnila ve střepy a posela jimi vše kolem. Zatímco lidé naštěstí většinou vyvázli bez vážných zranění, materiální škody jsou obrovské a prozatím se odhadují na 10 milionů korun. Ředitele Střediska společných činností Akademie věd ČR JUDr. Jiřího Malého jsem se zeptala, zda tento první údaj platí: Jde o předběžný odhad prvního pracovníka pojišťovny, s nímž jsme budovu procházeli den po výbuchu. Během čtvrtka 2. května prováděli další pracovníci pojišťoven obhlídky, aby se zpřesnil skutečný rozsah škod. Do toho je nutno zahrnout náklady na odstraňování následků katastrofy, které mají na starosti havarijní firmy, sklenáři, truhláři a podobně.



Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 
Přesný počet oken, která je nutno vyměnit, mi pan ředitel Malý neřekl, protože nejde pouze o zasklívání, ale také o opravu rámů, zárubní, kování – ničivá síla byla obrovská. U historické budovy z 19. století se zachovalými dobovými stavebními doplňky se musí i tyto opravy udělat odborně. „Dřevěné prvky byly odvezeny několika auty k opravě, v co nejkratší době bude zasklena většina oken, u větších oprav bude alespoň provizorně zajištěno, aby se do budovy nedostala např. dešťová voda.“

Kam až devastující tlaková vlna zasáhla?
 
Výbuch pochopitelně nejvíce zasáhl levý trakt budovy Akademie podél Divadelní ulice, ale také velkou část směřující do ulice Krocínovy. Nejvíce poškozena je tedy Knihovna a prostory Kanceláře, například místnosti místopředsedů, a tam budou pochopitelně opravy trvat déle. Tlaková vlna přišla od zmíněných ulic Divadlení a Krocínovy, prolétla budovou, kde poničila vše, co jí stálo v cestě, a prolétla studovnou a proskleným stropem z drátěného skla ven. Střecha už byla v průběhu 1. května opravena.


Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
 
Co se vlastně dělo po evakuaci lidí a kdy se mohlo začít s úklidovými a zabezpečovacími pracemi?
 
V prvé řadě bych rád poděkoval všem pracovníkům, že dle pokynů spořádaně opustili budovu a shromáždili se na piazzettě Národního divadla; tak, jak jsme byli zrovna nedávno proškoleni. V budově jsem zůstal jen já s ředitelem KNAV Martinem Lhotákem, naši údržbáři a pracovníci Provozního odboru, záložní stanoviště jsme měli v garážích, kde jsme byli plně v kontaktu s velitelem hasičské jednotky. Předtím jsme ještě rychle proběhli všechny místnosti, zda tam někdo nezůstal. Pak jsme poměrně dlouho čekali na vyjádření městského statika, zda není budova staticky narušená. Poté přišli kriminalisté, kteří několik hodin důkladně dokumentovali veškeré škody, a teprve pak jsme mohli začít sami škody zjišťovat, kontaktovali jsme odborné firmy, aby nám s tím pomohly a zahájili jsme činnost k záchraně majetku. Velmi chci poděkovat též naší ostraze, která operativně posílila počet lidí v budově a velmi aktivně spolupracovala při všech potřebných činnostech.
 
Už jsme se zmínili o nejviditelnějších následcích výbuchu, a to o všudypřítomném skle. Viděla jsem ale také snímky poškozené zdi…
 
V pondělí prohlédl městský statik celou budovu zvenku, v úterý prohlíželi odborníci podrobně všechny místnosti uvnitř. Popraskané stropy a některé příčky naštěstí neohrožují stav a bezpečnost objektu, nicméně opravu samozřejmě potřebují.

Kolik lidí bylo zraněno a jak o ně bylo postaráno?
 
Těsně po výbuchu bylo několik lidí ošetřeno s poraněními od skla, ale nyní shromažďujeme od pracovníků údaje o dalších zraněních, protože některá se projevila až následně – bohužel i fraktury končetin. K deseti zraněným zaměstnancům Akademie je ovšem nutno připočíst také návštěvníky Knihovny, kteří po ošetření odešli a v prvním kole ošetřování nebyli evidováni.

V tuto chvíli je budova plná řemeslníků a pracovníků, kteří odstraňují řádění vzduchové „ tsunami“. Můžete odhadnout, jak dlouho se bude Akademie na Národní třídě vzpamatovávat?
 
Pracovna pana předsedy a přilehlé kanceláře jsou již k dispozici. Během příštího týdne by měly být užívání schopné pracovny místopředsedů s výjimkou rohové místnosti dr. Šafandy. Musím ale podotknout, že byla velmi poškozena výpočetní technika, do počítačů včetně klávesnic, tiskáren napadalo plno střepů, dostalo se tam množství prachu a musíme zjistit, zda se nebudou muset všechny přístroje vyměnit.

Pro úterní zasedání Akademické rady příští týden je již připravena místnost č. 108, sály 205 a 206 mají zatím omezený provoz, protože slouží jiným účelům. Například jsou zde uloženy poškozené obrazy, některé bohužel značně, před odvozem k odbornému posouzení do restaurátorských dílen.
 
S ředitelem Knihovny AV ČR plánujeme, že od pondělí 6. května zřídíme v šatně provizorní výdejnu knih tak, aby mohli zejména studenti využívat služeb knihovny, která knihy dováží z Jenštejna. Sama rekonstrukce Knihovny ale nejspíš potrvá týdny, možná měsíce, radši bych ještě s přesným stanovením časového údaje počkal. Je třeba důkladně prohlédnout a opravit všechny prostory, každou knihu vyčistit od střepů a prachu.
 

Foto: Jiří Malý, Archiv SSČ
 
Takové penzum prací nemůže být Středisko společných činností vůbec schopno zvládnout vlastní kapacitou. Jak postupujete?
 
Od úterka, od samého počátku, využíváme služeb tří externích firem, s nimiž máme smlouvu o řešení právě takových havarijních situací. Bez jejich spolupráce bychom si asi neporadili.
 
Na tomto místě bych ale chtěl poděkovat všem ústavům, které nám nabízely pomoc, svoje techniky, údržbáře a podobně. Musel jsem je odmítat, protože jak již bylo řečeno, podle smlouvy nám nastoupily odborné firmy. Velmi si však nabídek pomoci od akademických ústavů vážím.

MARINA HUŽVÁROVÁ

 

Více fotografií naleznete ve FOTOGALERII .

2 May 2013