Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Bečov nad Teplou – držitel prestižní ceny Europa Nostra za filosofickou koncepci obnovy horního hradu

Becov_hrad_perex.jpgV malebné krajině Slavkovského lesa na skalním ostrohu nad říčkou Teplá založili v první polovině 14. století páni z Oseka mohutný hrad, z něhož se dodnes zachoval původní donjon, kaplová a obranná věž. V 15. století hrad dobili husité, ovšem hned v druhé polovině téhož století doznává velkého rozmachu. Mezi donjon a kaplovou věž je dostavěno tzv. křídlo tabulnic a starý hradní palác získává renesanční podobu. V souvislosti se zánikem těžby kovu v 16. století chudla celá zdejší oblast a pustl i hrad. Ve století následujícím se opět nejprve dočkal oprav, avšak v roce 1648 jej vyplenila švédská vojska. Pro dnešní dobu bylo možná štěstí, že se z gotického hradu stává po relativně nevelkých úpravách sýpka a hospodářským účelům pak vlastně slouží nejdéle ze své existence. Objektu tak zůstala velká dávka autenticity středověku a renesance, a patrné jsou i úpravy z 18. a 19. století. To vše dodává hradu obrovskou výpovědní, historicko-dokumentární, studijní i emotivní hodnotu.

          

becov_reportaz_01.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg  becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg  
     Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 


Hned na začátku 18. století začíná na místě první hradní brány a na základech dělové bašty výstavba barokního zámku a poté i zahrad. V kontextu dnešní zámecké expozice je důležité období 19. století, kdy zámek kupují Beafort-Spontinové, kteří zde provedli řadu modernizací, ba dokonce zvažovali velkolepou novorenesanční romantickou úpravu středověkého hradu, který měl být propojen s horním i níže položeným barokním zámkem. Poměrně málo je známo, že poslední majitel Bečova Maria Eugen s manželkou z rodu Sylva-Tarouca založili na dohled od zámku botanickou zahradu nazývanou druhými Průhonicemi. Zásluhou Heinricha Beafort-Spontina má Bečov jeden z nejvýznamnějších dokladů středověké zlatnické práce – relikviář sv. Maura včetně detektivního příběhu jeho nalezení pod podlahou bývalé gotické kaple horního hradu.
Po druhé světové válce byl objekt zestátněn, v zámku se vystřídaly různé instituce a areál chátral. Barokní zámek poškodila i dobově poplatná rekonstrukce v 80. letech minulého století a dodnes je patrná tehdejší památkářská idea „fasádismu“. Právě těmto chybám se chce vyhnout filosofická koncepce dnešní obnovy, která respektuje prvky a vlivy všech úprav v předcházejících historických obdobích. Areál se tak stane živou učebnicí historie, tradičních stavebních technik i materiálů, filosofického pojetí hradního sídla. Právě toto pojetí obnovy a konzervace nejstarší části hradu ocenila Evropská unie prestižní cenou Europa Nostra. (Viz např. Cena Europa Nostra , Soutěž o záchranu hradu Bečov , Národní kulturní památka hrad a zámek Bečov )
Toto je šance předat příštím generacím nevyčíslitelný poklad autenticky zachovaného zámeckého areálu Bečov, který zřejmě nemá v Evropě obdoby. Bečov nad Teplou – držitel prestižní ceny Europa Nostra za filozofickou koncepci obnovy horního hradu.
Text: Marina Hužvárová
FOTOGALERIE

16 Aug 2012