Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

XVIII. valné shromáždění Učené společnosti

Učená společnost České republiky, která sdružuje významné vědce všech vědních oborů, se na XVIII. valném shromáždění sešla 14. května 2012 tradičně ve Velké aule Karolina. Působení Učené společnosti v oblasti prosazování akademických hodnot a vzdělanosti vyzdvihl v úvodu předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš: „Pouze společnost, která se může opřít o občany a instituce kompetentní i v oblastech souvisejících s vědou a výzkumem, a o dostatečný vzdělávací a vědecký potenciál, může obstát vůči výzvám současného globalizovaného světa.“

V dopolední části předal její předseda prof. Václav Pačes medaile Učené společnosti za zásluhy o rozvoj vědy i ceny za vynikající vědecké výsledky, které mají – jak Václav Pačes uvedl ve svém projevu – podněcovat pěstování vědy v naší zemi a podporovat zvyšování úrovně vzdělanosti a tvůrčího, racionálního a lidsky odpovědného klimatu v České republice.

US_2012_01.JPG

US_2012_01.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Medaili Učené společnosti pro rok 2012 získali dr. Jiří Grygar (za přínos české i mezinárodní astronomii a obecně vědě a jejímu šíření) a prof. Martin Hilský (za aktivity vědecké, překladatelské a učitelské). Cenu Učené společnosti pro rok 2012 obdrželi v kategorii vědecký pracovník prof. Petr Čornej (za mimořádný badatelský přínos českému dějepisectví) a dr. Jaroslav Stejskal (za vynikající výsledky v oblasti výzkumu vodivých polymerů); v kategorii mladý vědecký pracovník dr. Otakar Frank (za fundamentální studium mechanické deformace grafenu) a dr. Jan Veselý (za rozvoj nových chemických transformací pomocí organokatalýzy). Učená společnost tradičně oceňuje rovněž pedagogy, kteří vychovávají možné příští vědce a vědkyně; letos jich porota ocenila celkem devět (Jana Dobroruková, Miroslav Stulák, Petr Cígler, Petr Holzhauser, Michal Kolář, Jan Knotek, Tomáš Kubař, Luděk Míka a Petr Slavíček). V kategorii středoškolský student porota ocenila celkem deset nadějných badatelů. Seznam oceněných zde.
Odpolední blok Dostatek všeho a pro každého?, který moderoval člen Akademické rady AV ČR a předseda Rady pro zahraniční styky prof. Jan Palouš, patřil odborníkům na globální problémy dneška i budoucnosti – především potravinové a energetické. S přednáškami vystoupili britský biolog prof. Brian Heep, švédský fyzik prof. Sven Kullander, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a vědecký pracovník Ústavu fyziky plazmatu AV ČR Jan Mlynář.

FOTOGALERIE

-lsd-

18 May 2012