Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Švédský král navštívil Botanický ústav v Průhonicích

Do Botanického ústavu Akademie věd ČR v Průhonicích zavítala v úterý 8. května 2012 vzácná návštěva ze Švédska – Jeho Veličenstvo král Carl XVI. Gustav jako člen mise Královské švédské akademie inženýrských věd (IVA), kterou do České republiky vedl její ředitel Leif Johansson. V Rytířském sále průhonického zámku uvítal hosty ředitel BÚ AV ČR Jan Kirschner a představil jim zdejší pracoviště. S globálním problémem toxinů, jemuž se věnuje jedno ze zdejších oddělení s velkým potenciálem v aplikované sféře, pohovořil Miroslav Vosátka. Jeden z největších projektů financovaných Evropskou unií Biomedicínské centrum BIOCEV představil Václav Pačes. Zástupce švédské mise zajímalo financování tohoto společného pracoviště Akademie věd a Univerzity Karlovy a vraceli se k němu i v neformální části dopoledního programu. Podnětná byla i diskuze o geneticky modifikovaných rostlinách, kdy zazněly názory, že Evropa má až příliš restriktivní předpisy, ale i zcela opačný pohled uvažující v ekologické dimenzi, že lidé nejsou schopni zohlednit veškeré dopady modifikací.

 

svedska_delegace_01.jpg 

 

svedska_delegace_01.jpg

 

svedska_delegace_01.jpg

 

svedska_delegace_01.jpg

 

Král Carl Gustav ocenil procházku Průhonickým parkem, který byl před dvěma lety zařazen mezi památky světového dědictví UNESCO. Na jeho přání se procházka neomezila jen na okruh kolem rybníka pod zámkem, delegace se zastavila u pamětní desky zakladatele parku hraběte A. E. Silva-Taroucca a pokračovala dál překvapujíc hojné svátečné návštěvníky obdivující škálu barev zdejších rododendronů. S ředitelem Janem Kirschnerem švédský král cestou zasvěceně debatoval o údržbě a omlazování vzrostlých dřevin v parku.

 

svedska_delegace_01.jpg

 

svedska_delegace_01.jpg

 

svedska_delegace_01.jpg

 

svedska_delegace_01.jpg

 

Zástupce Královské švédské akademie i tamní podnikatele přivítal následujícího dne 9. května předseda AV ČR Jiří Drahoš v budově na Národní třídě, kde se seznámili s dalšími akademickými pracovišti a jednali o možnostech spolupráce.

 

svedska_delegace_01.jpg

 

svedska_delegace_01.jpg

 

svedska_delegace_01.jpg

 

svedska_delegace_01.jpg

 

svedska_delegace_01.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

  -HaM-

14 May 2012