Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Jihočeská univerzita udělila čestný doktorát Antonínu Holému a Eriku De Clercqovi

Jihočeská univerzita udělila dne 4. června 2009 v obřadní síni českobudějovické radnice čestný doktorát v oboru Molekulární a buněčná biologie světově uznávanému odborníkovi ve výzkumu a vývoji antivirových látek, antimetabolitů a antiparazitárních látek prof. Antonínu Holému a prof. Eriku De Clercqovi, světově uznávanému odborníkovi ve virologii, zejména v oblasti výzkumu a vývoje inhibitorů replikačních mechanismů virových patogenů.


Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

animace_holy

„Myšlenka udělit 'dual doctorate' Jihočeské univerzity dvojici světově proslulých badatelů, prof. Antonínu Holému z ÚOCHB AV ČR, v. v. i., a prof. Eriku De Clercqovi z Rega Institute for Medical Research, Catholic University, Leuven, Belgium, se zrodila mnohem dříve, než byla na začátku října 2008 zveřejněna zpráva AV ČR o úmyslu navrhnout prof. Holého na Nobelovu cenu,“ říká děkan Přírodovědecké fakulty JU prof. Libor Grubhoffer. „Důvodem pro náš návrh byla dlouhodobá podpora prof. Holého Přírodovědecké fakulty JU, potažmo Jihočeské univerzity a ústavů Akademie věd v Českých Budějovicích. Pan prof. Holý byl vždy připraven a ochoten přednášet u nás na fakultě při nejrůznějších příležitostech, zejména na letních školách a konferencích, velmi významným způsobem také přispěl k sestavení nového studijního programu Biological Chemistry jako společného přeshraničního oboru s Keplerovou univerzitou v Linci.“

S prof. Holým a jeho laboratoří tradičně spolupracují některé českobudějovické ústavy Akademie věd (Entomologický ústav, Parazitologický ústav, Ústav molekulární biologie rostlin) při testování a vývoji antivirovových látek/ antimetabolitů/ antiparazitárních látek. Prof. Erik De Clercq je dlouhá léta nejbližším zahraničním spolupracovníkem, kolegou a přítelem prof. Holého. Dosáhl naprosto výjimečného postavení ve virologii, zejména v oblasti výzkumu a vývoje inhibitorů replikačních mechanismů virových patogenů. Původním vzděláním lékař s úctyhodnými znalostmi medicinální/biologické chemie dosáhl světového renomé právě díky zásadním příspěvkům k racionální konstrukci léků s antivirovým účinkem, a také díky objasnění mechanismů, jakým syntetické látky/léky namířené proti virům působí.

Více na www.jcu.cz.

Hana Bumbová,
tisková mluvčí, vedoucí oddělení vnějších vztahů,
komunikace a propagace
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

5 Jun 2009