Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Jaromír Příhoda převzal medaili Františka Křižíka

Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš předal dne 9. června 2009 čestnou oborovou medaili Františka Křižíka za zásluhy v oblasti technických věd a za realizaci výsledku vědeckého výzkumu prof. Jaromírovi Příhodovi.


medaile_1

Laudatio přednesl ředitel Ústavu termomechaniky AV ČR prof. Zbyněk Jaňour.

 Je pro mne velikou ctí, že mohu přednést laudatio prof. Ing. Jaromírovi Příhodovi, CSc., kolegovi, jednomu z předních našich odborníků v oblasti modelování turbulence. Dovolil bych si své exposé uvést citátem z Vergiliových Zpěvů rolnických: Felix, qui potuit rerum cognoscere causas (Šťastný, kdo mohl poznat příčiny věcí).
 
Profesní kariéra prof. Příhody započala v roce 1961 úspěšným absolvováním studia na katedře tepelně energetických zařízení Fakulty strojní ČVUT v Praze. Po ukončení studií nastoupil na umístěnku jako výpočtář do závodu Těžké strojírny plzeňské Škodovky, odkud přešel do Státního výzkumného ústavu pro stavbu strojů v Praze-Běchovicích jakožto výzkumný pracovník. V roce 1967 definitivně zakotvil v Ústavu termomechaniky ČSAV, kde v roce 1972 získal hodnost kandidáta věd. S pracemi  prof. Příhody jsem se setkal již při počátcích mé odborné kariéry. Podrobněji pak v roce 1982, kdy jsem nastoupil do Ústavu termomechaniky a pracoval jsem s ním ve stejném oddělení.
 
medaile_2

Jak odborné zaměření prof. Příhody stručně charakterizovat?

Vědecká činnost mého váženého kolegy spočívá v experimentálním a matematickém modelováním turbulentních smykových proudění s okrajovými podmínkami, které jsou užívány ve vnitřní a vnější aerodynamice. Dalším tématem jeho odborné činnosti je vliv struktury turbulence a drsnosti obtékaných stěn na vývoj smykových vrstev a to včetně přechodu z laminárního do turbulentního proudění.

 Výsledky těchto experimentálních a teoretických studií např. v případě proudění v turbulentní mezní vrstvě a v uzavřených kanálech umožnily zpřesnit výpočty energetických ztrát při proudění v proudových strojích, jako jsou turbiny a kompresory. Tyto výsledky byly mimo jiné aplikovány pro závod ŠKODA-Power v Plzni na proudění v turbinových lopatkových mřížích.
 
Od roku 1975 prof. Příhoda spolupracuje s Ústavem technické matematiky Fakulty strojní ČVUT na numerickém řešení přechodového a turbulentního proudění. Společně s prof. Kozlem (ČVUT) založili „školu“ matematického modelování turbulentního proudění s aplikacemi ve vnitřní a vnější aerodynamice, hydraulice a technice životního prostředí. Od roku 2000 též spolupracuje s Ústavem vodních staveb Stavební fakulty VUT v Brně na experimentálním a numerickém modelování proudění vody ve vybraných elementech vodních strojů a zařízení. Výzkum je zaměřen zejména na modelování proudění s volnou hladinou a proudění s rozsáhlým odtržením proudu.
 
Prof. Příhoda je autorem mnoha příspěvků v odborných časopisech a recenzovaných sbornících, autorem řady výzkumných zpráv a editorem konferenčních sborníků. Byl, resp. stále je řešitelem a spoluřešitelem grantových projektů podporovaných domácími a zahraničními grantovými agenturami , např.GA ČR, COST, Thematic Network.
 Dovolte mi, abych vedle odborné vědecké činnosti prof. Příhody vyzdvihl i jeho činnost pedagogickou. Nelze opomenout jeho dlouholeté působení na Fakultě strojní ČVUT v Praze a na Fakultě strojní Technické univerzity v Liberci jakož i členství v mnoha komisích např. pro státní doktorandské zkoušky či v komisích habilitačních. Za svou vědecko-pedagogickou činnost získal v roce 1994 titul docenta na Fakultě strojní ČVUT v Praze a v roce 2003 titul profesora na Technické univerzitě v Liberci.

Během své profesní kariéry zastával i řadu odborně administrativních funkcích uvnitř i vně ústavu a mnohé z nich vykonává i dnes.

 Vykonával funkci zástupce vedoucího oddělení, místopředsedy vědecké rady ústavu, předsedy Rady pracoviště, vědeckého tajemníka ústavu a zástupce ředitele. V letech 2001 až 2005 zastával funkci ředitele Ústavu termomechaniky AV ČR. Od roku 1992 dodnes je členem Akademického sněmu a působí ve vědeckých radách AV ČR, v radě Fakulty strojní ČVUT v Praze a Fakulty mechatroniky a Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci. Doposud pracuje v  komisích Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.
 

Prof. Příhoda se svou odbornou, organizační a pedagogickou činností zasloužil o rozvoj vědního oboru a jsem přesvědčen, že udělení medaile Františka Křižíka mu právem náleží.

medaile_3
Foto: Gabriela Adámková, Akademický bulletin

10 Jun 2009