Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Prohlášení Akademie věd České republiky k postupu MŠMT při přípravě OP VaVpI

Akademie věd České republiky je nanejvýš znepokojena nedostatečnou komunikací a neprůhlednými kroky, které Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jako řídící orgán Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) učinilo v rámci přípravy programu a výběru tzv. velkých projektů (nad 50 mil. eur).

Meziresortní pracovní skupiny ustavené pro tento účel MŠMT přestaly být svolávány záhy poté, co byl do funkce vrchního ředitele jmenován Ing. J. Vitula, který byl prokazatelně spjat s přípravou jednoho z předkládaných projektů.
Akademie věd ČR proto uvítala rozhodnutí MŠMT využít k přípravě indikativního seznamu velkých projektů OP VaVpI prezenční hodnocení panelem uznávaných zahraničních odborníků. Panel provedl posouzení velkých projektů předložených v rámci první (Evropská centra excelence) a druhé (regionální centra VaV) prioritní osy. Zahraniční experti se nenechali výrazně ovlivnit ani vyjádřením dalšího poradního grémia MŠMT, které mělo hodnotit aplikační potenciál jednotlivých projektů a které svým prokazatelně nekompetentním rozhodnutím poškodilo některé projekty.
Jsme přesvědčeni o tom, že panel zahraničních odborníků v rámci možného odvedl velmi dobrou práci a realisticky zhodnotil slabé a silné stránky předložených projektů. Jsme však krajně znepokojeni tím, jak (anglické) texty výsledků hodnocení panelu svévolně dezinterpretoval vrchní ředitel Ing. Vitula. Své nekorektní závěry zveřejnil a sdělil jménem MŠMT předkladatelům projektů spolu s doporučením, zda v přípravě projektů pokračovat, nebo přípravu zastavit. Ing. Vitula bez provedení podrobné finanční analýzy a v rozporu s hodnocením panelu zahraničních expertů usoudil, že příprava jednoho z nejlépe hodnocených projektů má být zastavena. Odvolal se přitom dokonce nepravdivě na konzultaci s Radou pro výzkum a vývoj. Těmito kroky zpochybnil proces hodnocení projektů a realizaci celého OP VaVpI, který má České republice poskytnout historicky jedinečnou šanci pro zásadní rozvoj vědeckého potenciálu v dlouhodobém horizontu.
V dokumentu Reakce MŠMT na tiskovou konferenci poslance Ohlídala zveřejněném na webových stránkách MŠMT se pouze opakují dezinterpretace výsledků hodnocení a účelové konstrukce Ing. Vituly, které mají ospravedlnit jeho snahu vyřadit jeden z projektů ze hry.
Vzhledem k řadě velmi sporných, popř. nekorektních tvrzení obsažených v prohlášení MŠMT, v zájmu zachování principu partnerství a nezbytného zprůhlednění celého procesu výběru velkých projektů předložených v rámci „před-výzvy“ do OP VaVpI, požaduje AV ČR, aby MŠMT neprodleně zveřejnilo (např. na své webové stránce) pro všechny projekty následující materiály:
• originální znění hodnocení projektů panelem zahraničních expertů;
• bodové hodnocení projektů tzv. „průmyslovým panelem“, včetně zdůvodnění výsledků tohoto hodnocení (jde o panel českých expertů hodnotících potenciál projektů pro spolupráci s aplikační sférou);
• rámcovou srovnávací finanční analýzu investičních nákladů a nákladů na udržitelnost všech projektů uvažovaných pro zařazení na indikativní seznam, a to i těch, které mají být z finančních důvodů vyřazeny;
• stanovisko RVV k jednotlivým projektům;
• vyrozumění o výsledku hodnocení projektů ve znění zaslaném MŠMT jejich navrhovatelům.
Pokud tak MŠMT neučiní nejpozději v průběhu pátku 12. 9., poskytne Akademie věd médiím všechny jí dostupné materiály a informace o hodnocení projektů. Akademie věd ČR je po řadě marných pokusů dosáhnout nápravy jednáním přesvědčena, že jedině tímto způsobem lze zabránit hrozbě znehodnocení potenciálu OP VaVpI a nenapravitelného poškození budoucího vědeckého potenciálu České republiky.

V Praze dne 9. září 2008

11 Sep 2008