Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Prezentace v literární kavárně Academia v Brně

Publikace Soupis rukopisů knihovny při farním kostele svatého Jakuba v Brně popisuje soubor 125 středověkých rukopisů, který je uložen v Archivu města Brna. Knihovna při kostele sv. Jakuba v Brně je naší nejvýznamnější dochovanou historickou farní knihovnou. Téměř polovinu rukopisů tvoří liturgické rukopisy, často bohatě iluminované, které představují významný doklad moravské knižní malby. Mezi zbývajícími rukopisy je zastoupena homiletika, biblistika, hagiografie, kanonické právo, filosofie a patristika.

Fond neměl kromě inventáře z počátku 19. století dosud žádnou pomůcku, která by jej badatelům zpřístupnila. Předkládaný katalog poskytne odborné veřejnosti řady vědních oborů kritický popis uložených rukopisů zpřístupňující tuto důležitou památku našeho kulturního dědictví k následnému využití pro další vědeckou práci. Publikaci vydal Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i., v roce 2007 s podporou grantu č. 404/05/0122 Grantové agentury ČR.

Prezentace publikace se uskutečnila z podnětu Archivu města Brna a Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd ČR, v. v. i., v literární kavárně knihkupectví nakladatelství Academia v Brně v květnu t. r. Přítomné, mezi nimiž byli zástupci Filosofické fakulty MU v Brně i římskokatolické církve (duchovní správce farnosti sv. Jakuba ThLic. Václav Slouk), přivítal zástupce ředitele Archivu města Brna dr. Libor Blažek. Poté se ujala slova dr. Irena Zachová z Katedry všeobecné jazykové přípravy FF MU v Brně, která stručně představila prezentovanou knihu i jejího autora a poté předala slovo prof. dr. Ivanu Hlaváčkovi, předsedovi Komise pro soupis a studium rukopisů při MÚ A AV ČR. Ten představil nový soupis v kontextu zpřístupňování rukopisných knihoven v České republice a upozornil na historický význam svatojakubské knihovny. O rukopisném bohatství svatojakubské knihovny pohovořil autor publikace Stanislav Petr. Vyzdvihl její význam v rámci dochovaných církevních knihoven v České republice, jenž spočívá i v jedinečnosti dochovaného souboru 125 středověkých rukopisů, které se v knihovně dochovaly od 15. století až do dnešní doby. Stručně nastínil vznik a vývoj knihovny, která se rozrůstala především z darů duchovních správců a oltářníků kostela sv. Jakuba, ale i brněnských měšťanů. Představil rovněž obsahovou rozmanitost svatojakubských rukopisů a jejich význam pro další vědecké poznání.

Prezentaci doprovodil zdařilým vystoupením loutnista Rudolf Měřínský, který přednesl originální skladby z partitur dochovaných v archivu rajhradského kláštera. Na závěr se účastníci prezentace setkali v neformální přátelské diskusi, která zakončila toto kulturní odpoledne připomínající památky na středověkou minulost nejen moravské metropole.

JANA ŠLECHTOVÁ,
Slovanský ústav AV ČR, v. v. i.

prezentace_Blazek
Duchovní správce farnosti sv. Jakuba Václav Slouk spolu se zástupcem ředitele
archivu města Brna dr. Liborem Blažkem během prezentace

prezentace_petr
O rukopisném bohatsví svatojakubské knihovny pohovořil autor publikace
Stanislav Petr.

19 Aug 2008