Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Informace z 220. zasedání Rady pro výzkum a vývoj 9. února 2007

Závažné projednávané body a závěry ze zasedání

Změna stálého hosta RVV
Náměstkem ministryně školství, mládeže a tělovýchovy skupiny pro výzkum a vysoké školy a současně stálým hostem RVV byl jmenován Ing. Pavel Komárek, CSc.

Zástupce RVV v monitorovacích výborech a v mezirezortním koordinačním výboru
Zástupcem RVV v monitorovacích výborech pro Operační program Výzkum a vývoj pro inovace a Operační program Podnikání a inovace byl navržen její zpravodaj Ing. Miroslav Janeček, CSc., a zástupcem RVV a zároveň předsedou mezirezortního koordinačního výboru byl navržen sekretář RVV RNDr. Marek Blažka.

Programy Operačního programu Podnikání a inovace
Rada vzala na vědomí projednání Operačního programu Podnikání a inovace ve vládě dne 17. ledna 2007 a požádala MŠMT a MPO o založení mezirezortního koordinačního výboru k OP PIa OP VaVpI, na jehož složení se oba orgány dohodnou s RVV.

Systém práce s experty EU
Materiál Systém práce s experty EU, který vypracoval Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji MŠMT, obsahuje úvod do práce ve výborech na evropské úrovni, členění expertních skupin, nominační postupy, naznačení možné spolupráce s experty. Rada určila zpravodajem k tomuto materiálu Ing. Miroslava Janečka, CSc., a dále požádala MŠMT o předložení druhé verze návrhu na dubnovém zasedání Rady.

Informace o návrhu na jmenování zástupce ČR do expertní pracovní skupiny Evropský technologický institut
V říjnu 2006 předložila Evropská komise návrh nařízení, kterým se zřizuje Evropský technologický institut (ETI), samostatný projekt propojující výzkum-vzdělávání-inovace na špičkové úrovni, který nemůže být zaměňován s jinými projekty výzkumu či vzdělávání. Institut se zaměří na rychlou aplikaci výsledků výzkumu do nových technologií. Rada souhlasila s navržením Ing. J. Doležala, CSc., jako zástupce ČR do expertní skupiny ETI.

Úkoly RVV v roce 2007
Rada schválila své legislativní, nelegislativní a ostatní úkoly na rok 2007 a schválila zpravodaje navržené k těmto úkolům.

Změna členů Pracovní skupiny
Rada schválila návrh na změnu složení PS Analýzy VaV: místo prof. Ing. V. Haasze, CSc., je členem prof. RNDr. J. Bednář, CSc.; Ing. Miroslava Marka, CSc., nahradil Ing.Václav Hanke, CSc.
Dále Rada schválila návrh změny složení Meziresortní pracovní skupiny pro přípravu Metodiky hodnocení VaV a jejich výsledků v roce 2007: místo prof. PhDr. Petra Matějů, Ph.D., se členem stal Ing. Václav Hanke, CSc.

Program VaV Ministerstva obrany Rozvoj dosažených operačních schopností ozbrojených sil České republiky
Rada jmenovala zpravodajem pro program VaV MO prof. V. Přenosila a odsouhlasila návrh stanoviska RVV, ve kterém doporučila vládě schválit materiál v předloženém znění po zapracování připomínek uvedených ve stanovisku Rady.

Návrh výdajů státního rozpočtu na VaV na roky 2008–2010 na činnost RVV
Rada schválila návrh rozpočtu na rok 2008 s výhledem na léta 2009 a 2010 na činnost RVV. Sekretariátu Rady uložila zapracovat jej do celkového návrhu výdajů státního rozpočtu na výzkum a vývoj na rok 2008 s výhledem na léta 2009 a 2010 a také dořešit v co nejkratším termínu ve spolupráci s MF strukturu rozpočtu v rámci MŠMT včetně samostatného účetnictví odboru M5-sRVV.

Změna Statutu OK RVV a BK RVV
Rada schválila změnu Statutu odborných komisí RVV a změnu Statutu Bioetické komise RVV.
Odměny za činnost člena v odborné komisi a v Bioetické komisi stanoví předseda RVV podle § 35 odstavce 8 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o změně některých zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývoje), ve znění pozdějších předpisů. Úhrada nákladů spjatých s činností v odborné komisi a v Bioetické komisi je součástí této odměny.

Projekt šetření profesního růstu absolventů doktorského studia
Cílem projektu, na kterém se podílí Český statistický úřad a AV ČR, MŠMT a RVV, je shromáždit údaje o nejkvalifikovanější části naší populace, zejména informace o profesním růstu osob s ukončeným doktorským vzděláním v ČR.

Žádost o souhlas pro použití rezervního fondu GA ČR na úhradu odvodu
V GA ČR proběhla v roce 2005 kontrola Závěrečného účtu kapitoly státního rozpočtu ze strany NKÚ, která zjistila pochybení v oblasti provádění rozpočtových opatření, což NKÚ označil jako rozpočtovou nekázeň, následná kontrola FÚ pro Prahu 1 skončila výměrem odvodu a penále.
Rada souhlasila s převedením prostředků rezervního fondu GA ČR na úhradu předepsaného odvodu a penále.